Koubová primátorkou a nebo někdo jiný? V Jihlavě probíhají povolební jednání

9. říjen 2018 06:00

Jihlava se možná dočká své první primátorky. Možná ale také ne. Karolína Koubová, jednička kandidátky hnutí Fórum Jihlava, pomýšlí na nejvyšší křeslo.

Ovšem za předpokladu dohody s politickými partnery, a rovněž za situace, že vítěznému hnutí ANO nezbude nic jiného než opozice.

„My jsme to tak cítili už před volbami, i v kontaktní kampani. Ty lid, kteří volí nás, tak nás vnímají jako nějakou protiváhu a uděláme všechno proto, abychom to alespoň zkusili. Neříkáme, že to půjde, těch proměnných je tam více,“ řekla krátce po jednání s hnutím ANO Karolína Koubová.

Tou protiváhou je právě hnutí, které reprezentuje Radek Popelka. „Voliči takto rozhodli a úkolem nás politiků je takto se dohodnout, nebo udělat aspoň maximum pro možnou dohodu.

Široká koalice

Z výsledků voleb se rýsuje několik možností a kombinací, jak vytvořit v sedmatřicetičlenném zastupitelstvu nadpoloviční většinu, která ze svého středu vybere primátora, popř. primátorku, zvolí radu města a bude schopná prosazovat svůj program, resp. průnik programů zúčastněných politických stran a hnutí.

Fórum Jihlava odmítá koalici s KSČM a SPD. Naopak se pokusí složit většinu s ODS, KDU-ČSL, sociálními demokraty a uskupením Žijeme Jihlavou.

autoři: Daniel Zach , mik
Spustit audio

Související