Kostelany, to jsou koně, památky a ropa. A komínské skály jsou „střed“ Moravy

22. duben 2018

Kostelany na Kroměřížsku nejsou u řeky Moravy, zato jsou ze tří stran obklopeny krásnými chřibskými lesy.

Obec má už také několik století, nejstarší písemná zmínka je z roku 1422, území tenkrát patřilo hradu Buchlov.

Do Kostelan jezdí milovníci koní, westernu a country do vyhlášeného Ranče nebo turisté za krásami chřibské přírody. Kam šlápnete, tam narazíte na nějakou památku nebo zajímavost.

V Kostelanech se třeba těžila kvalitní ropa. Ložisko bylo objeveno v šedesátých letech minulého století v hloubce 1560 metrů.

Ropa i ranč

Od roku 1968 do roku 2016 bylo vytěženo přibližně 150 tisíc m3 ropy, bohužel zdroj má jistou kapacitu a říká se, že už je téměř vyčerpán. Je to znát i na velikosti dobývacího území. V roce 2015 mělo rozlohu 18,5 kilometrů čtverečních a o rok později už to bylo jenom 300 čtverečních metrů.

Jinak je příroda v okolí Kostelan velice štědrá. Není problém najít na jednom místě hned několik pozoruhodností jako je například hledání smírčího kříže.

Pískovcový smírčí kříž je nejstarší dochovanou památkou v Kostelanech. Je pod vrcholem Kameňák nad Kudlovickým potokem vedle Klimešovy studánky. Pochází zřejmě z první poloviny 17. století z období třicetileté války. Říká se, že v místě, kde stojí, byl švédskými rejtary zabit místní hajný.

Zajímavosti v lesích

Smírčí kříže jsou symboly satisfakce nebo vykoupení se z hříchu.

Záskalí a Komínky, to jsou zase jiné kostelanské přírodní zajímavosti na Kameňáku. Záskalí je velká lesní rezervace, kde kromě typické lesní karpatské trávy rostou i orchideje. V bukovém lese se zabydleli jezevci lesní, lišky a taky pralesní hmyz.

O Komínských skalách se říká, že jsou „středem“ Moravy a údajně měly být ohňovou horou. Tedy horou, kde se zapaloval oheň signalizující nebezpečí. Traduje se, že tuto část Chřibů několikrát navštívil arcivévoda a následník rakouského trůnu František Ferdinand d’Este.

Regionální stanice Českého rozhlasu

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.