Kormorán – pták, který ornitology fascinuje a rybáře děsí. Přes Moravu těchto ptáků ročně přelétá až 100 tisíc

18. leden 2022

Rybářům způsobují každoročně značné škody kormoráni. Ačkoli už nejde o chráněného ptáka a je povolený jeho regulovaný odstřel, jeho počty se stále nedaří příliš upravovat. Do studia Českého rozhlasu Zlín jsme pozvali ke společné diskusi na toto téma ornitologa i rybáře.

„Kormorán je taková miniponorka, která loví ryby v hloubce až 15 metrů a vydrží tam minutu a půl. Je to predátor, který svou kořist nemine,“ říká o schopnostech kormoránů ornitolog Pavel Šálek z Hulína. Uvádí i další zajímavá fakta o životě těchto ptáků. Jsou totiž například schopni při lovu spolupracovat.

Naopak majitel rybníků ze Záhlinic na Kroměřížsku Jiří Zahradníček nadšení z fascinujícího způsobu lovu kormoránů nesdílí. Na rybnících totiž právě kormorán zejména po zimě působí značné škody. V roce 2021 a 2022 kormoráni podle jeho slov zlikvidovali 60 až 70 % rybích násad, takže vzrostly jejich ceny až o 50 %. Pro některé chovatele ryb můžou být tedy nálety kormoránů likvidační. 

Kormorán velký už od roku 2013 nepatří mezi zvlášť chráněné živočichy, stát bude platit za škody způsobené těmito ptáky jen do roku 2023. Pak zřejmě čeká rybáře ještě krušnější období. Ornitolové chápou zoufalost rybářů a připouští, že populace jsou obrovské a jejich regulace je problematická. Podle Pavla Šálka jde o celoevropský problém.

Tenhle strom je pro kormorány jak noclehárna
autoři: Andrea Kratinová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.