Konstrukce Velkého kina musí celá zůstat, nařídili památkáři. Podle města to rekonstrukci prodraží

3. duben 2019 07:15

Zlínský magistrát připravuje vyhlášení soutěže na rekonstrukci Velkého kina ve Zlíně, které je už tři roky zavřené. Podřídit ji nyní musí novému rozhodnutí památkářů. Podle města to bude dražší, než kino zbourat a postavit jej znovu.

Již více než tři roky zlínské Velké kino nepromítá. Důvodem je narušená statika střechy, stěn a nosných konstrukcí, které odhalil posudek z počátku roku 2016. Od prvního března téhož roku je proto kino pro veřejnost uzavřeno. Město řešilo otázku, zde budovu zbourat a postavit znova nebo ponechat původní ocelovou konstrukci. Nyní už je jasněji. „Památkáři zakázali zbourání konstrukce, a dali podmínku, že musí být nějakým způsobem zachována,“ uvedl pro Český rozhlas Zlín vedoucí oddělení prostorového plánování zlínského magistrátu Ivo Tuček. Přitom ještě před měsícem opoziční zlínský zastupitel Čestmír Vančura (Zlín 21) tvrdil, že památkáři trvají jen na zachování vnějšího tvaru kina. „U nosné ocelové konstrukce ale bylo stanovisko památkářů mnohem vstřícnější s tím, že nemusíme zachraňovat celou nosnou konstrukci,“ konstatoval dříve Vančura.

Jak nové rozhodnutí památkářů zasáhne do budoucích plánů města na rekonstrukci velkého kina, zatím podle Ivo Tučka není jasné. „Obnova kina je předmětem soutěže, která se chystá na vyhlášení. Ale takové omezení určitě zasáhne do konstrukčního řešení, protože bude potřeba nějakým způsobem staticky vyřešit tu problematickou konstrukci. Nějak ji zpevnit,“ uvedl Ivo Tuček ze zlínského magistrátu. Takové řešení podle něj bude dražší, než kino zbourat a postavit znovu. „Takže nějakým způsobem se to promítne jak do konstrukčního řešení, tak i do ceny,“ konstatoval.

O čem je diskuze, tak je možnost doplnění dalších funkcí tak, aby sál byl víceúčelový, aby byl naplnitelný nejen v období konání zlínského filmového festivalu.
Ivo Tuček

Po rekonstrukci by Velké kino podle památkářů i podle města, mělo plnit primárně funkci kina. „O čem je diskuze, tak je možnost doplnění dalších funkcí tak, aby sál byl víceúčelový, aby byl naplnitelný nejen v období konání zlínského filmového festivalu, ale po dobu celého roku, aby provoz stavby byl co nejvíce ekonomický a rentabilní,“ zdůraznil Ivo Tuček. Podle něj se zatím vedou diskuze o tom, jaký by provoz kina v budoucnu měl být, i jeho náplň. Že by Velké kino mohlo plnit více funkcí, naznačil už dříve primátor Zlína Jiří Korec (ANO). V rozhovoru pro Český rozhlas Zlín počátkem března uvedl, že se město nebrání, aby v budově Velkého kina bylo například muzeum kinematografie. „Máme ale pocit, že z každé opravené budovy ve Zlíně děláme muzeum. Musí to proto být živá instituce, která přitáhne lidi,“ řekl primátor. „Máme víc aktivit, než se do kina vejde a chceme si upřesnit, co tam nakonec bude,“ uvedl Korec.

Město nyní připravuje vyhlášení soutěže na rekonstrukci Velkého kina. Podle dřívějších informací by mohlo znovu diváky přivítat v roce 2022. Město počítá s investicí do oprav přibližně 300 milionů korun. Dosud město hradí jen běžnou údržbu objektu a výrazněji do něj zatím neinvestovalo. „Jak jsem říkal, jsme před vyhlášením soutěže, takže ty peníze ani zatím proinvestovány nebyly,“ uvedl v úterý pro Český rozhlas Zlín Ivo Tuček ze zlínského magistrátu.

autor: Pavel Vacek
Spustit audio

Související