Komu vadily statné duby ve Svojkovicích?

20. srpen 2019 14:30

Ve Svojkovicích musí místní vysázet novou alej stromů. Tu původní někdo z neznámých důvodů otrávil.

Desítky let lemovaly statné duby cestu ke koupališti ve Svojkovicích na Rokycansku. Stromy ale někomu natolik vadily, že je otrávil neznámou chemikálií. Po pěti letech jsou stromy už úplně bez listí, a tak se obec rozhodla, že vysází novou alej dubů.

Desítky let lemovaly statné duby cestu ke koupališti ve Svojkovicích na Rokycansku. Stromy ale někomu natolik vadily, že je otrávil neznámou chemikálií

„Všichni víme, že to někdo musel udělat, protože ty stromy jsou navrtané a tekla z nich míza,“ řekla Ivana Polková, která naproti aleji bydlí. „Už jednou se to stalo, obec to vykácela, říkali jsme si, že nové stromy už hynout nebudou, ale kdepak,“ stýskala si a dodala, že na místě je bez stromů průvan a alej krajině slušela.

Motiv vandala nikdo nechápe

„Když se podíváme, tady je ten návrt, už i malé stromy odcházejí,“ popsal starosta Oldřich Hádlík. Motiv vandala, který stromy zahubil, nechápe. „Nikomu nepřekáží, na místě není žádná zástavba,“ řekl. Případem se zabývala policie, ale zatím nemá žádné stopy k usvědčení pachatele.

O likvidaci uschlých dřevin bude rozhodovat odbor životního prostředí. „Představoval bych si, že bychom zachovali torza dřevin a nechali z nich vytesat nějaké sochy,“ uvedl starosta. Zástupci obce plánují mezi torza vysadit nových 27 stromů.

„Byl bych rád, kdyby se do výsadby zapojili obyvatelé a kdyby u každého stromu bylo jméno člověka, který se na jeho výsadbě podílel,“ doufá starosta s tím, že lidé si „své“ stromy budou hlídat.

autoři: Karolína Sedláková , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio