Kombinace architektonických slohů dává Luhačovicím jedinečný genius loci. Poslechněte si lázeňský Apetýt

15. listopad 2022

Dopolední vysílání přímo od vřídla největšího pramene v Luhačovicích nabídne pohled do lázeňské historie i na půvabné městečko, které přinášelo inspiraci nejen Leoši Janáčkovi. K mikrofonu usedli: starosta Luhačovic Marian Ležák, ředitel Lázní Luhačovice Jiří Dědek, primář Jiří Hnátek, primářka dětských léčeben Jana Rydlová, vedoucí Muzea luhačovického Zálesí Blanka Petráková i kulturní manažerka Hana Felcmanová společně s průvodkyní Hanou Jakobovou. 

Dušan Jurkovič zde v letech 1902 až 1907 postavil 14 staveb. „Všechny se bohužel nedochovaly, ale v tuto chvíli na území Luhačovic můžeme najít ještě deset staveb, které pochází z této epochy.

Čtěte také

Začátek lázní v roce 1902 je spjatý se vznikem první akciové společnosti. Doktor František Veselý pozval Dušana Samo Jurkoviče, tehdy dvaatřicetiletého Slováka, který ale už měl tehdy za sebou výstavbu na Pustevnách, sem do Luhačovic. Hrázděné zdivo, které můžete vidět například na hotelu Jurkovičův dům, to je opravdu unikátní styl lidové secese,“ popisuje Jiří Dědek.

Možná právě tyto stavby dávají Luhačovicím nádech historického rázu a jedinečnosti. „Jurkovičovo působení tady zanechalo obrovskou stopu, ale jsou tu i další objekty od jiných architektů. Kombinace jednotlivých architektonických slohů dává Luhačovicím jedinečný genius loci. Proto sem i rádi jezdí filmaři,“ dodává generální ředitel Lázní Luhačovice.

Co nabízí nádherné okolí za podzimní turistická lákadla? A jak fungují moderní lázeňské procedury? Poslechněte si záznam dvouhodinového vysílání. Moderuje Jarka Vykoupilová.

autoři: Jarka Vykoupilová , lop
Spustit audio

Související