Kolik mikroplastů vypijete společně s čajem? Vědci zkoumali plastové sáčky

29. říjen 2019

Zatímco fanoušek filmových Pelíšků sleduje, jak se umělohmotné lžičky postupně deformují v horké kávě, a pobaveně pátrá po tom, kde udělali soudruzi z NDR chybu, kanadští vědci varují před mikroplasty, které se do horké vody můžou uvolňovat z plastových čajových sáčků. Množství je ohromilo.

V posledních letech vzbudily velkou pozornost po celém světě nálezy mikroplastů ve vodě a v některých potravinách. Světová zdravotnická organizace (WHO) se proto rozhodla zhodnotit zatím dostupné vědecké poznatky o možných rizicích mikroplastů ve vodě pro lidské zdraví. Svou zprávu WHO zveřejnila v srpnu 2019 a konstatovala v ní, že množství mikroplastů, které se v současné chvíli vyskytuje v pitné vodě, zatím nepředstavuje pro spotřebitele podstatné zdravotní riziko. To se týká jak balených vod, tak kohoutkové vody z vodovodů.

Nicméně WHO vyjádřila opatrnost, protože zatím existuje jen omezené množství studií ohledně možných vlivů mikroplastů na zdraví. Organizace také uvedla, že do budoucna bude vývoj sledovat a že lidstvo musí zastavit rostoucí míru plastového znečištění po celém světě.

Kolik mikroplastů se uvolní z plastového čajového sáčku?

Takovou otázku si položila skupina vědců z kanadské McGill University. Zakoupili v běžném obchodě v Montrealu čtyři běžná balení čajů v plastových sáčcích. Sáčky na 5 minut ponořili do vody horké 95 °C. Místo toho, aby si pochutnali na čaji, zjišťovali na speciálních přístrojích, kolik kousíčků plastů by v jednom šálku čaje vypili. Výsledky svého pokusu pak zveřejnili v americkém vědeckém časopise Environmental Science & Technology na konci září letošního roku.

Analýza objevila, že velikost uvolněných částeček plastu se značně lišila, od velice jemných až po relativně velké. Z jediného plastového pytlíku se do horké vody uvolnilo až více než 11 miliard kousíčků mikroplastů a tři miliardy částeček nanoplastů. Když výzkumníci v laboratoři provedli chemickou analýzu plastů, zjistili, že složení odpovídá materiálu, ze kterého se plastové čajové sáčky vyrábějí, tedy že se jedná o drobné částečky nylonu nebo polyethylentereftalátu (PET). Tyto plasty přitom většina lidí zná spíše jako materiály, ze kterých se vyrábějí plastové lahve (PET) na vodu a limonádu, případně třeba dámské punčochy.

Čajové sáčky – zatím nejvýznamnější zdroj mikroplastů pro člověka

Vědci počítali s tím, že se z čajových sáčků budou nějaké mikroplasty uvolňovat, ale překvapilo je, o jak obrovské množství šlo. V minulosti bylo určité množství mikroplastů nalezeno například v balených vodách, medu, pivu nebo v kuchyňské soli. Podle jedné z autorek výzkumu, profesorky Natálie Tefenkji, se zatím ze všech testovaných potravin našlo nejvíce mikroplastů ve vzorcích soli. Jednalo se přibližně o 0,005 miligramu v gramu soli. Nejhorší scénář, se kterým lékaři doposud počítali pro hodnocení zdravotního rizika mikroplastů, byl případ, že bychom v běžné porci mořských mušlí v restauraci mohli teoreticky pozřít asi sedm mikrogramů plastů.

Ale v šálku čaje bylo objeveno 16 mikrogramů mikroplastů, tedy podstatně více! Navíc v mnoha zemích je čaj velmi oblíbený nápoj, a plastové sáčky by proto mohly být nejvýznamnějším zdrojem mikroplastů pro lidské tělo.

Co jsou to mikroplasty a nanoplast?
Jako mikroplasty se označují kousíčky plastů o velikosti od 5 milimetrů až po 100 nanometrů. Označení nanoplasty se pak používá pro ještě menší částečky o velikosti od 100 až po 1 nanometr. Pro srovnání průměr lidského vlasu se pohybuje mezi 50 až 70 mikrometry, tedy mezi 50 až 70 tisíci nanometry.

Dosavadní pokusy ukázaly, že větší částice mikroplastů procházejí střevem beze změny a končí ve výkalech. U jemnějších kousíčků plastů stoupá jejich schopnost proniknout ze střeva do lidského organismu. U nejmenších částic, tisíckrát menších než je průměr lidského vlasu, existuje obava, že mohou pronikat do krve a z ní pak do buněk jednotlivých orgánů těla.

Jak jsou uvolněné mikroplasty nebezpečné? Co udělají s planktonem

Samotný objev mikroplastů, které se uvolňují z plastových čajových pytlíků, ale kanadským vědcům nestačil. Rozhodli se provést navíc test toxicity mikroplastů pro vodní organismy, kterým se běžně zkouší nebezpečnost chemikálií. Vodě, která byla kontaminována mikroplasty z čajových pytlíků, vystavily dafnie, neboli hrotnatky. To jsou mikroskopičtí vodní tvorové tvořící sladkovodní plankton. Během provedených testů částečky mikroplastů dafnie nezabily, ale vědci zaznamenali významné změny jejich chování a také vývojové malformace neboli vrozené vývojové vady.

Čaj? Ano, ale raději bez plastových sáčků…

Podle názoru autorů výzkumu sice z provedených testů nemůžeme činit jednoznačné závěry ohledně rizika pro zdraví člověka. Nicméně jde o závažná zjištění a lidé by se raději měli držet principu předběžné opatrnosti. Tedy nevystavovat se zbytečně obrovskému množství mikroplastů, které se uvolňují z plastových čajových sáčků. Pokud máte rádi čaj, můžete raději volit tradičnější papírové sáčky.

Bohužel diskuse po zveřejnění studie ukázala, že někteří výrobci porcovaných čajů, používají plasty v menším množství také pro jakési vyztužení svých papírových pytlíků, případně k tomu, aby bylo možné okraje čajového sáčku snadněji při automatickém plnění zatavit.

Jako ideální se tedy v tuto chvíli jeví návrat k tradičním sypaným čajům.

autoři: Miroslav Šuta , Vladimír Šťovíček | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio