Kokosové hrudky

Upéct cukroví pokud máte v rodině nebo mezi známými alergika na některou z běžných surovin na pečení, není zrovna jednoduché. Tentokrát vynecháme máslo a vůbec jakýkoliv tuk. Pochutnají si tedy i ti, kteří nesnesou laktózu.

Budete potřebovat:

  • 200 g strouhaného kokosu
  • 200 g moučkového cukru
  • 50 g hladké mouky
  • citrónová šťáva a kůra
  • 3 bílky

Postup:

  1. Kokos opražíme nasucho na pánvi a necháme vychladnout.
  2. Z bílků a lžičky citrónové šťávy ušleháme sníh.
  3. Cukr a mouku prosejeme do mísy a zapracujeme do sněhu spolu s citrónovou kůrou a kokosem.
  4. Plech vyložíme pečicím papírem (aby lépe držel, potřeme plech lehce tukem) a lžičkou na něj klademe menší hromádky kokosové hmoty.
  5. Pečeme v troubě vyhřáté na 165 stupňů asi 10 minut (dle velikosti).
  6. Necháme vychladnout na mřížce.
  7. Část můžeme po upečení pocákat čokoládou.

Tip: Nebudete-li hrudky péct příliš dlouho při nízké teplotě, neměly by být tvrdé. A kdyby se přece jen nezadařilo, zkuste je dát na nějakou dobu do mrazáku nebo na balkon a pak zpět do kuchyně, nebo tam, kde je pokojová teplota.

autor: Zuzana Plíšková