Knihovna ve Valašských Kloboukách je nejlepší v zemi. Nejvíc bodů dostala za práci se seniory a dětmi

V roce 2017 bylo v kloboucké knihovně registrováno 1358 čtenářů.

Knihovna ve Valašských Kloboukách se stala ve své kategorii Městskou knihovnou roku 2018.

Celorepubliková soutěž se konala letos po deváté. Valaši dostali podle mluvčí města Lenky Zvonkové plný počet bodů za práci s dětmi a seniory i za pestrost připravovaných programů.

Olšava, Vlára i Dřevnice jsou na suchu. Valašské Klobouky i Uherský Brod chtějí sbírat dešťovou vodu

Sucho. Ilustrační foto.

Povodí Moravy eviduje na třetině měřicích míst z 200 dosažení hranice sucha. Radnice už připravují projekty na šetření vodou.

„Vedle prvního místa ve své kategorii obsadila kloboucká knihovna také třetí místo v celostátním srovnání všech soutěžících knihoven napříč všemi velikostmi měst. Takový úspěch bereme jako potvrzení, že se knihovna rozvíjí správným směrem,“ uvedl  Jaroslav Baloušek, ředitel Kulturního a vzdělávacího střediska Valašské Klobouky.

Ve dvoukolové soutěži prošly knihovny nejprve hodnocením metodou benchmarkingu, který srovnával 22 indikátorů.

„V roce 2017 bylo v kloboucké knihovně registrováno 1358 čtenářů, kteří během více než 15 tisíc návštěv uskutečnili přes 42 tisíc výpůjček. Pro veřejnost jsme během roku uspořádali 199 kulturních a vzdělávacích akcí,“ uvedla knihovnice Jana Dorňáková. „Dále se sledoval například počet nových přírůstků knihovního fondu, plocha knihovny pro veřejnost nebo počet stanic připojených k internetu,“ poznamenala.

„Nejvyšším počtem bodů u nás komise ohodnotila práci s dětmi a se seniory a také pestrost připravovaných programů,“ dodala.

autor: Miroslav Urubek
Spustit audio

Související