Kniha o Hanzelkovi a Zikmundovi přináší po desítkách let zcela nové informace

Ve Zlíně včera představili novou knihu o cestovatelích Zikmundu a Hanzelkovi. Na jejím vzniku se podílel i Miroslav Zikmund.

Doposud neznámé fotografie a informace přináší nová kniha Zikmund a Hanzelka s Tatrou kolem světa. Včera ji pokřtili ve Zlíně. Je to první publikace, která shrnuje život a výpravy legendárních cestovatelů.

Historik a spisovatel František Emmert na knize pracoval téměř dva roky. Inspirovala ho četba z dětství.

„Když mi bylo tak deset nebo dvanáct let, měli jsme doma čtyři cestopisy od Zikmunda a Hanzelky. Bylo to pro mě takové okno do světa. V sedmdesátých letech se nesmělo cestoval, ale člověk díky nim mohl poznávat jiné země,“ vzpomíná Emmert.

Přibližně rok se na vzniku knihy podílel i Miroslav Zikmund, který ji lektoroval a revidoval všechny texty. Podle auta to knize dodává přidanou hodnotu.

„Nenaplňuje to pouze prvotní záměr, tedy aby byla faktograficky přesná a souhrnná, ale objevil se i další rozměr – obsahuje totiž řadu zcela nových informací, skutečností a vzpomínek Miroslava Zikmunda,“ vysvětluje autor.

Miroslav Zikmund připíjí na novou knihu

Čtenář se tak například dozví, jakým způsobem cestovatelé pokřtili nově vzniklou sopku na břehu jezera Kivu, ale i řadu dalších dosud nezveřejněných detailů.

Také Miroslav Zikmund díky knize objevil například doposud neznámé portréty jeho přítele Jiřího Hanzelky. Ty vznikly v době, kdy byl Jiří Hanzelka zaměstnán v zahradnictví, protože jinou práci nesměl dělat.

„Nedaleko byla škola, kde se učilo fotografování. A jeden ze studentů viděl neznámého člověka pracovat v zahradě a zeptal se, jestli si ho může vyfotit. Až teprve učitelka toho studenta na fotografiích poznala Jiřího Hanzelku,“ vypráví slavný cestovatel.

Stejně tak slavnému cestovateli odhalily dokumenty o Hanzelkově školní docházce důvod jeho občasných slovenských formulací.

„Jako syn řidiče tehdejšího předsedy vlády Milana Hodži se odstěhoval do Bratislavy a tam chodil do základní školy. Když jsme psali reportáže, tak jsem tam občas v jeho stylu objevil nějaký slovakismus. A teď jsem po víc než osmdesáti letech přišel na to, že měl slovenské školy,“ usmívá se Miroslav Zikmund.

Autor čerpal také z archivu H+Z, který spravuje zlínské muzeum.

autoři: rv , ska
Spustit audio