Klimatizace zdraví prospívá, ale může i škodit! Používejme ji s rozumem, radí odborník

1. srpen 2022

V uzavřených místnostech často bez možnosti větrání tráví hlavně zaměstnaní lidé, ale třeba i pacienti, velké množství času. Přitom právě vnitřní prostředí v budovách má významný vliv na lidské zdraví.

Významný vliv na člověka mají především teplo a vlhkost. Protože kvalita vzduchu bývá obvykle lepší ve venkovním prostředí, lze většinu výše jmenovaných složek ovlivnit větráním. Škodlivinou v obydlích bývá vydechovaný vzduch, formaldehyd v nábytku, radon a radioaktivita ze zdiva, tabákový kouř a také vlhkost, která vzniká např. sušením prádla, sprchováním či vařením.

Odborník na klimatizace Petr Lerche

Pokud v místnosti s vyšší vlhkostí špatně větráme, mohou zde vznikat i plísně. Právě plísně mohou být pro člověka velmi rizikové, protože mohou vyvolat např. alergie či různá onemocnění dýchacích cest. I tady může pomoci právě klimatizace.

„Ale musí být správně servisovaná. Pokud není, může nám naopak v těchto problémech přitížit. Můžou vznikat alergie, ale taky laryngitida. Je tedy potřeba v ní měnit filtry, popřípadě ji nechat čistit,“ říká Petr Lerche, odborník na klimatizace.

„Klimatizace musí být správně servisovaná. Jinak nám může v problémech s alergiemi.“ 


Petr Lerche, odborník na klimatizace

Jak klimatizaci správně nastavit? Co vše působí na člověka v interiéru? Jaké faktory ovlivňují kvalitu vnitřního prostředí? Co je to „tepelná pohoda? Kdy se začala vyskytovat první klimatizační zařízení u nás? A je klimatizace vhodná třeba pro alergiky a astmatiky?

Poslechněte si kompletní záznam rozhovoru s Petrem Lerche.

autor: zos
Spustit audio