Klientům s Alzheimerovou chorobou slouží ve Vizovicích na Zlínsku nové centrum zdravotní a sociální pomoci

24. červen 2006

Zlínský kraj bude mít první specializované centrum zdravotní a sociální pomoci nemocným Alzheimrovou chorobou. Slavnostní otevření se chystá na 30. června ve Vizovicích. Centrum nazvané Dotek se postará o lidi postižené touto nezvratnou nemocí až půl roku.

Smyslem je poskytnout pečovateli, tedy rodině, čas k odpočinku od náročné péče o svého příbuzného. Dotek se bude specializovat na Alzheimrovu chorobu z toho důvodu, že je to nemoc, které přibývá. "V současné době máme ve Zlínském kraji zhruba třicet lidí, které nebylo kam umístit. A protože jsme uvažovali, že bychom prostory, které jsme měli k dispozici, mohli nějak smysluplně využít, tak nás napadlo, že bychom mohli nabízet právě tuto službu, která je nedostupná, " vysvětluje vedoucí centra Radomíra Pečeňová.

Pracovníci centra Dotek by chtěli pacientům nabízet speciální přístup. Péče je specifická v tom směru, že je individuální a zaměřená na Alzheimrovu nemoc. U nemocných dochází k úbytku krátkodobé paměti a zůstávají tam zachované zbytky paměti dlouhodobé nebo nějakých hraných vzpomínek." Na tom je ta péče založená, že pracujeme s reminiscenční terapií nebo s bazální stimulací," uvádí vedoucí centra Dotek Radomíra Pečeňová.

Specializované centrum zdravotní a sociální pomoci nemocným Alzheimrovou chorobou nabízí tříměsíční a někdy i půl roční péči. "Ta pomoc samozřejmě nemůže být z naší strany až do konce života, protože na to nemáme kapacitní možnosti. Nicméně ne každá rodina by chtěla mít svého rodinného příslušníka do konce života někde umístěného. Vzhledem k tomu, že se ale jedná o chorobu komplikovanou a pro starající se osoby psychicky náročnou, tak jim tuto krátkodobou možnost odpočinku u nás nabízíme," doplňuje Radomíra Pečeňová.

autor: pes
Spustit audio