Klesající hladina v přehradě Lučina odhalila zbytky zatopené vesnice

23. listopad 2018 12:07

Přehrada Lučina u Tachova má zhruba polovinu zásob pitné vody, kvůli suchu klesla hladina o několik metrů. Po letech tak z přehrady vylezly kusy domů a silnic z vysídlené vesnice Lučina, která v 70. letech skončila pod vodou.

„Já jsem sem chodil v letech 1967 až 1970. Jako pracovník muzea jsem dostal za úkol zdokumentovat tady v údolí přírodní poměry, aby zůstaly zachovány, až to zmizí pod vodou. Někdy v roce 1973 se začala nádrž napouštět, “ řekl pamětník a pracovník muzea Českého lesa v Tachově Pavel Řepa.

Jak je při pohledu na přehradu patrné, hladina vody o hodně klesla. Pocitově možná o metr. Vodočet ale ukazuje mnohem větší pokles, jak potvrdil dispečer Povodí Vltavy Petr Vicenda: „Aktuálně je ta hladina zaklesnutá oproti maximálnímu možnému stavu, který je spíše dosahován na jaře, o dva a tři čtvrtě metru. Objemově to znamená, že v nádrži je ještě zhruba 55 procent disponibilního objemu vody.“

Hladina přehrady Lučina v průběhu roku a let kolísá

Níž než teď byla za posledních 25 let už 12 krát. Méně vody je v nádrži zpravidla v zimě, kdy ji vodohospodáři upouštějí, aby vytvořili místo pro vodu z tajícího sněhu. „Pokud se bere období podzimu, skutečně se jedná o poměrně výrazný pokles hladiny, ale třeba při suchu v roce 2003, tak v listopadu byla hladina ještě o půl metru níže. Nejedná se tedy o žádný absolutní extrém,“ doplnil Petr Vicenda.

I když poloprázdná přehrada může budit určité obavy, pitná voda z kohoutků poteče dál a domácnosti v Tachově, Boru nebo Plané prý nedostatek nepocítí. „Nehrozí jakékoliv problémy, že by na úpravnu vody Svobodka nenatékala voda. Je jí tam skutečně dostatečné množství, a můžu říct, že na období minimálně jednoho roku, i kdyby se to sucho opakovalo, jsme schopni odběry vody pro Tachovsko zabezpečit v plné výši,“ ujistil vodohospodář Petr Vicenda.

autoři: Lukáš Milota , jik
Spustit audio