Klasického vředaře už nepotkáte, žaludeční vředy nejčastěji způsobují léky

21. květen 2019

Necelých 40 let je známo, že ke vzniku žaludečních vředů z největší části přispívá bakterie Helicobacter pylori. V současné době se vyskytuje přibližně u 30–40 procent populace v České republice. Jí vyvolané žaludeční vředy se léčí antibiotiky.

„Výskyt vředů žaludku a dvanáctníku se proto dramaticky snížil a pacient s typickou peptickou vředovou chorobou je na gastroenterologii vzácnost,“ říká MUDr. Luděk Bouchner, vedoucí lékař gastroenterologického pracoviště Interního odd. Fakultní nemocnice Plzeň. Bakterie ale nejsou jediným viníkem, svou roli hrají také stres, kouření a celkově nezdravý životní styl. Nové poznatky ukazují, že žaludeční a dvanáctníkové vředy s největší pravděpodobností nejsou dědičné.

Polékové vředy vedou

„Helicobacter pylori se účastní na klasické vředové chorobě. My se dnes ale daleko častěji setkáváme s polékovými vředy žaludku i dvanáctníku, které jsou důsledkem užívání zejména nesteroidních antirevmatik. To znamená Aspirinu, Ibuprofenu, Diklofenaku, Nimesilu, Godasalu a dalších, celé palety protizánětlivých analgetik. Ta jsou obvykle i volně prodejná a pacienti je užívají bez rozmyslu,“ konstatuje lékař. Krvácení vředů mohou přivodit také léky na ředění krve, jako je Warfarin.

Příznaky žaludečních a dvanáctníkových vředů

Hlavním příznakem vředové choroby je bolest, nalačno u dvanáctníkových, později po jídle u žaludečních vředů. Dále se mohou vyskytovat zažívací potíže – pocity na zvracení, zvracení, nechutenství. Pacient může i hubnout. Polékové vředy bývají častěji spojeny s krvácením.

Gastroskopie

K potvrzení diagnózy je třeba vyšetření jícnu, žaludku a dvanáctníku zvané gastroskopie. MUDr. Bouchner potvrzuje, že je to pro pacienta nepříjemné vyšetření: „To nikomu netajíme. Nicméně je-li provedeno standardně a zkušenou rukou, je to vyšetření krátké, do 5–7 minut. Pokud se dělá biopsie, může to trvat o chvilku déle, ale ne příliš dlouho. Umrtvíme dutinu ústní včetně kořene jazyka, aby pacient nedávil při zavádění tubusu, který má průměr 9,8 mm a je řiditelný. Zavádíme ho postupně za kontroly zraku.“

Léčba vředů

„Pokud prokážeme infekci bakterií Helicobacter pylori, léčíme ji antibiotiky v kombinaci s blokátory protonové pumpy. Jestliže jsou vředy polékové nebo stresové, předepisujeme samotné blokátory protonové pumpy. Jsou to rychle působící preparáty, nástup účinku a ústup bolesti přichází do 2 dnů. Doporučujeme je také preventivně pacientům, kteří kvůli zdravotní indikaci musí brát nesteroidní antirevmatika. Takže tyto léky jsou účinné a je to jeden z přelomových objevů v gastroenterologii,“ pochvaluje si MUDr. Luděk Bouchner a dodává, že díky současným možnostem léčby se upouští od dříve rozšířených přísných dietních opatření, „důležité je, aby pacient jedl málo, často, aby nejedl jídla dráždivá a kořeněná, nejedl na noc a aby nekouřil, to platí stále.“

Spustit audio