Klára Issová: Předpovídali mi, že budu hrát pouze princezny

14. červen 2021

Herečka Klára Issová se poprvé objevila na televizních obrazovkách v dobách svých studií. Jejím prvním počinem bylo Indiánské léto, film, který se hned zařadil mezi českou filmovou klasiku.

Jedna z nejčastěji obsazovaných českých hereček získala své neobvyklé příjmení po svém otci pocházejícím ze Sýrie. „Issa je v překladu Ježíš, Klára znamená čistá. Často si tak dělám legraci, že jsem ‚Čistá Ježíšová‘,“ říká herečka. „Spíše než jméno mi ale v showbyznysu pomohl můj první film – Indiánské léto.“

Ten natočila herečka ve svých 16 letech, a jak sama říká, od té doby se nezastavila. Objevila se v šesti desítkách filmů a získala Českého lva za nejlepší ženský výkon ve vedlejší roli za ztvárnění Veroniky ve filmu Nejasná zpráva o konci světa. „Herectví je převážně o trpělivosti. Člověk se musí přizpůsobovat, improvizovat a spolupracovat s různými lidmi,“ vysvětlila Xaverovi.

Dobývání zahraničí

Díky výborné znalosti angličtiny získala Klára Issová několik rolí v zahraničních filmech. Objevila se například v kanadské Johance z Arku, v německém seriálu Děti planety Duna nebo britském Rose and Maloney.

Na zahraniční filmová plátna cílí i nadále. „Mám agenta v Londýně a Americe a účastním se castingů. Herecká branže je ale nevyzpytatelná, nikdy nevíte, kdy a kdo vás osloví,“ říká herečka.

Herecké výzvy

Fyzickou zdatnost si Klára Issová udržuje zdravým životním stylem, zajímá se o jógu i tradiční indické lékařství ajurvédu. „Stejně jako se hudebníci starají o své nástroje, já se starám o své tělo. Pokud se navíc musím pro roli něco nového naučit, většinou mě to přiláká. Naposledy jsem se tak učila čínské bojové umění tai-chi,“ vypráví herečka.

Neobvyklé role jí nevadí, spíše naopak. „Po Indiánském létu mi předpovídali, že budu hrát pouze princezny. Jsem proto ráda, když přijde jakákoli role, která se vymyká,“ říká Klára Issová.

Jedno však dle svých slov neumí, a to odpočívat. „Jsem perfekcionistka, ráda dělám věci pořádně a kladu si na sebe velké nároky,“ přiznává herečka, kterou její vysoké tempo přivedlo v loňském roce až k přepracování. „Teď už ale vím, že musím kromě práce také odpočívat.“

Jakou roli herečka ztvárnila v komedii Tichý společník z prostředí malé vesnice na Slovácku a co přesně se pro tento film musela naučit, uslyšíte v záznamu pořadu. 

Spustit audio