Kél s bramborem
Kél neboli kapusta je podle některých zdrojů pravděpodobně nejzdravější zeleninou na světě. Proč? Jak asi tušíte, hlavně díky vitamínu C. Kél ho totiž v syrovém stavu obsahuje asi čtyřikrát více než špenát.
Budete potřebovat:
- 1 kapusta
- 1/2 kila brambor
- 2 cibule
- 1 lžíce vepřového sádla
- 1 palička česneku
- kmín mletý
- pepř černý
Postup:
- Kapustu nakrájíme na hrubo, cibuli na jemno.
- Brambory oloupeme, propereme a nakrájíme na kostky.
- Česnek očistíme a nakrájíme na jemno.
- Ve větším hrnci osmažíme nakrájenou cibuli na sádle, přidáme kapustu, osolíme, opepříme a asi 5 minut dusíme pod poklicí.
- Přidáme brambory, kmín, zalijeme vodou a přivedeme k varu.
- Vaříme, až je kél měkký.
Podle typu brambor můžeme nejdříve trochu povařit brambory, až pak přidat kapustu, aby příliš nezměkla.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.