Když je voda teplejší než vzduch. Otrokovičtí otužilci se koupají jednou týdně.

Mráz střídají teploty nad nulou a proměnlivé počasí s sebou přináší chřipky a různá nachlazení. Prevenci každý volí jinou. Někdo svou imunitu upevňuje v saunách, jiní otužováním.

Otrokovickému štěrkovišti dominuje žlutý tobogán. V létě je kolem něj plno lidí - ani v zimě ale nezůstává areál úplně opuštěný.

Každou neděli se před třetí odpoledne právě u skluzavky schází asi desetičlenná skupina otužilců. Začínají v polovině října, kdy teplota klesne pod 12 stupňů. A pokračují i přes mrazy a sníh.

Jednotliví otužilci se liší svou zkušeností, která je patrná i na době, kterou v ledové vodě stráví.

„Minule jsem do vody jen vlezla, teď už to bylo třicet vteřin,“ libuje si začátečnice Věra Daňková, která má za sebou druhý pokus.

Otužilecká koupel v Otrokovicích

Otužilci postupně vylézají z ledové vody. je vidět, že každý z nich má jinou techniku ohřívání. Zatímco jeden se hned zabalí do deky, druhý si pobyt v plavkách na chladném vzduchu prodlužuje cvičením a třetí běhá kolem štěrkoviště.

Jan Križan se otužování věnuje už osm let. I jeho tělem ale chvilku po koupeli rozklepe neovladatelný třas. „Dělám to nejspíš i pro ten pocit, kdy po pěti minutých vylezete z vody, tělo se snaží ohřát a začne se třepat. To je na tom úplně nejlepší,“ směje se otužilec.

Otužování podle něj mohou holdovat dospívající i důchodci. „Je k tomu potřeba pevná vůle a dobrý zdravotní stav. Stejně, jako když začínáte s jakýmkoliv sportem,“ konstatuje Križan.

Otužilecká koupel v Otrokovicích

Ačkoliv mezi otužilci jsou lidé velmi zkušení i začínající, společné zimní plavání je přínosem pro všechny.

„Samozřejmě v tom je i troška hecování, i když se ale musí opatrně a každý musí znát své hranice. Ale zároveň není dobré, kdyby šel člověk sám. Kdyby se mu něco stalo, nikdo ho nezachrání, ale takhle si můžeme pomoci,“ dodává Renata Strachová, která se otužování věnuje čtyři roky.

Koupání si otrokovičtí otužilci ještě užijí, sezóna jim končí až v polovině dubna.

Související