Když je šéf kabiny vynikající hráč a má to v hlavě srovnané, je to výhra v loterii, myslí si Jaromír Meixner

30. prosinec 2021

Pozvání do Apetýtu přijali trenér Komety Brno Jiří Kalous a sportovní legenda a hokejový expert Jaromír Meixner, který byl nedávno uveden do Síně slávy českého hokeje.

Vánoce a oslavy Nového roku extraligovým hokejistům příliš oddychu nepřináší. „Na nějaké slavení a ježdění po příbuzných zkrátka není moc prostoru,“ shrnuje sváteční dny s ohledem na nabitý program nejvyšší hokejové soutěže trenér Jiří Kalous. „Takových 10 let jsem na svátky nebyl doma. Zažil jsem třeba turné s Kometou, kdy jsme 20. prosince odletěli do Leningradu, pak Finsko, Švédsko a vrátili jsme se domů 10. ledna. To bylo šílené,“ vzpomíná brněnská hokejová legenda Jaromír Maixner.

Jaromír Meixner

Jaromír Meixner (*1940, Brno)

Bývalý český hokejista, dlouholetý obránce Komety Brno, novinář a hokejový expert. V prosinci 2021 byl uveden do české hokejové Síně slávy.

Časté cestování provází i život hokejového trenéra. „Když jsem jezdil z Třince do Prahy za rodinou, myslel jsem si, jak je to daleko. Ale v porovnání se vzdálenostmi v Rusku je to u nás vlastně všude kousíček. Když jsme letěli z Uralu na dálný východ, letěli jsme třeba 7 hodin. Letíte a dole pořád Rusko a to jsme byli teprve v polovině,“  vysvětluje Kalous, který vedle domácích hokejových klubů trénoval také ruský Magnitogorsk.

Jako trenér se snaží Jiří Kalous na ledě, na střídačce i v kabině udržet rovnováhu a pořádek, obzvláště když přijdou v zápase krize a emocionálně náročné situace. „Je potřeba zachovat chladnou hlavu. Hokejisté nesmí podléhat emocím. Musí energii směrovat především na hru, ne na diváky nebo na to, že se cítí poškozeni rozhodčím. Trenér musí mít nadhled.“

Jiří Kalous.

Jiří Kalous (*1964, Chomutov)

Bývalý český hokejista a současný hokejový trenér. Je hlavním trenérem HC Kometa Brno. V minulosti trénoval extraligové kluby v Praze, Třinci a Liberci. Dva roky také působil v ruské KHL.

A Jaromír Maixner dodává, že dobrý trenér by měl umět komunikovat s hráči a zároveň vědět, kdy použít karabáč a kdy cukr. Oba se pak shodují, že pro mužstvo je nezbytná týmová chemie, aby tým podával dobré výkony, musí fungovat kabina uvnitř. A bývají to starší a zkušení hráči, kteří kabinu usměrní. „Když je šéf kabiny vynikající hráč a má to v hlavě srovnané, je to výhra v loterii. Když je to pitomec, tak potom trpí celý mančaft,“ dodává Maixner.

Proč je Kometa klubem rodinného typu? A jaké jsou vzpomínky Jaromíra Maixnera na ruské soupeře? Poslechněte si hokejový Apetýt Jarky Eliášové s Jiřím Kalousem a Jaromírem Maixnerem.

autor: Jarka Eliášová
Spustit audio