Když chybí ohradník i hlídací pes. Chovatelé na Valašsku někdy vlkům nabízí zvířata jako steak na talíři

Útoky vlků na hospodářská zvířata stále trápí chovatele na Valašsku. Zatím poslední případ se stal na začátku týdne v Novém Hrozenkově, kde vlk zadávil jehně.

Chybějící ohradník a hlídací pes zavřený v boudě. To jsou hlavní signály pro vlka, že může útočit. Neopatrnost chovatelů vede ke ztrátám na domácích zvířatech.

Postižení majitelé z Beskyd a Javorníků povolávají k případům pracovníky CHKO Beskydy, ti určí, jaké zvíře zabíjelo i výši škody.

Loni vyplatili Zlínský kraj odškodnění za útok vlkem v pěti případech. „Jednalo se úhradu za útok vlky ve výši 233 tisíc korun,“ uvedla mluvčí Zlínského kraje Alena Kousalová. Letos se zatím řeší jeden případ odškodnění.

Výjimečné Beskydy. Jenom v nich narazíte na stopy rysa, vlka i medvěda

V Beskydech ochranáři hledají stopy rysů

Deset rysů, z toho pět dospělých a pět mláďat, a tři vlci. Taková je bilance loňského mapování velkých šelem v Beskydech. Teď se vydali ochránci přírody do lesů znovu, v chráněné krajinné oblasti budou získávat aktuální údaje.

„Většinou to bývá tak, že se v Javorníkách nebo centrálních Beskydech usadí vlčí smečka a vyvede mladé. Pak je spotřeba jídla daleko větší,“ říká zoolog CHKO Beskydy Miroslav Kubín.

Podle něj chovatelé často ulehčují šelmách útoky na hospodářská zvířata.

„Když mají chovatelé zvířata uvázaná u řetězu a není tam žádný pes, tak je to pro šelmy lehké. Vlci jsou většinou velmi hladoví a útočí ve smečkách, potravu sežerou na místě,“ říká Kubín.

autor: Gabriela Hykl

Související