Kdy začne rekonstrukce podchodu pod hlavním nádražím v Brně? Nejspíš až příští rok

27. září 2022 16:00

Magistrát nechal letos v lednu z části podchodu odstranit obchůdky, aby prostranství před plánovanou proměnou vyčistil. Měla začít už v tomto roce, to se ale kvůli delší přípravě projektu nestane. A tak rekonstrukce podchodu pod hlavním brněnským nádražím začne až příští rok.

Podle odhadu magistrátu začnou práce na zvelebení podchodu někdy v půlce příštího roku. Projektanti už dokončili dokumenty pro stavební povolení a do konce října má být hotová dokumentace pro samotnou stavbu. Náklady jsou vyčíslené na padesát až šedesát milionů korun. Rekonstrukce se bude týkat zatím jen hlavní dlouhé chodby pod kolejemi. Podzemní hala, odkud vedou schody k zastávkam hromadné dopravy, zatím zůstane ve stejném stavu, a to kvůli soudním sporům s provozovateli zbylých obchodů.

Bude dost dlažby?

Na podzim chtělo vedení Brna opravovat i přednádražní prostor u tramvajových zastávek. Zda to stihne ještě letos, ještě zřejmé není. Úpravu budou mít na starost Brněnské komunikace, které by měly brzy podepsat smlouvu se stavební firmou – jenže těžko říct, zda tato firma bude mít dost požadované žulové dlažby. Pokud ne, je možné, že magistrát rekonstrukci odloží na příští rok, aby frekventovaný úsek nebyl rozkopaný přes zimu, kdy by se práce kvůli špatnému počasí musely zastavit.

Cílem oprav je odstranit zábradlí z krajních zastávek hromadné dopravy, vyvýšit silnici na úroveň chodníků, aby prostranství bylo lépe bezbariérově dostupné. Součastně s tím radnice zakáže vjezdy k nádraží z různých směrů tak, aby úsekem projíždělo co nejméně aut.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související