Kde všude škrtat? „Máme příliš mnoho úředníků,“ upozorňuje Radek Špicar

Ministerstvo financí chystá miliardové škrty v rozpočtu. To je správný krok i podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy Radka Špicara, který ale zároveň upozorňuje, že s tím vláda měla přijít dříve. „Více než rok jsme upozorňovali, že jsme pravděpodobně za vrcholem několikaleté ekonomické konjunktury,“ říká ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

„Budeme se ptát na to, kde chce vláda škrtat. Dokážeme si představit místa, kde to je oprávněné, ale také tam, kde by se škrtat nemělo a kde by to mohlo podvázat naši budoucí konkurenci,“ varuje.

Zdeněk Zajíček: Do pěti let můžeme se státem komunikovat elektronicky. Pokud na tom budeme denně pracovat

Zdeněk Zajíček, odborník na e-government a prezident ICT unie

Pokud nechceme být montovnou Evropu, musíme podporovat vědu, výzkum a digitalizaci, prohlásil Andrej Babiš. Blýská se tedy v oblasti digitalizace na lepší časy? Jak upozorňuje Zdeněk Zajíček, prezident ICT Unie, odborník na e-government a také pražský zastupitel za ODS, politická vůle k tomu zřejmě je.

Plánované škrty dosahují výše 50 miliard, což je podle něj adekvátní částka – stále ale může jít o určitou taktiku a takto vysoké číslo to nakonec nemusí být.

„Je dobře, že s tím ministerstvo financí přichází. A doufám, že nezůstane pouze u apelu a že se skutečně škrtů tam, kde jsou opodstatněné, dočkáme,“ dodává.

Šetřit by se podle něj ale nemělo například v oblasti dopravní infrastruktury. Ta je totiž v katastrofálním stavu, snižuje konkurenceschopnost a komplikuje rozvoj domácích podniků.

Stejně tak nesouhlasí s opatřeními, jako jsou slevy na jízdném. „To je dortík, který byl příliš drahý a příliš se rozdával,“ říká s tím, že k takovému kroku nemělo vůbec dojít.

V Evropské unii musíme hájit národní zájmy.
Radek Špicar

Upozorňuje také, že je příliš mnoho státních úředníků. Těch se nejímalo každoročně tisíce, přitom v oblasti eGovernmentu a elektronizace státní správy jsme jedni z nejhorších v Evropě. „Tady je prostor pro snížení počtu úředníků a lepší zaplacení těch, kteří v tom systému zůstanou,“ uzavírá.

Jak se firmy připravují na možnost tvrdého brexitu? A jaká je pozice Česka v EU? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Tomáš Pancíř , prh