Kbelík s barvami a pilka. Značkaři vítají jaro v terénu, obnovují devět set kilometrů stezek

Dělají to zadarmo, dostávají jenom peníze na výdaje. Značkaři ve Zlínském kraji po zimě znovu vyrazili do terénu obnovit turistické značení.

Modrá, žlutá, zelená, pro cyklisty, pro koňaře i pro vozíčkáře. V celé republice je podle generálního sekretáře Klubu českých turistů Mojmíra Nováčka skoro 48 tisíc kilometrů značených tras.

Ve Zlínském kraji pracuje aktivně přes 70 dobrovolníků a letos obnoví zhruba devět set kilometrů stezek, tedy třetinu. Nahrazují také poškozené značky na všech trasách.

Dělají to přitom jen za peníze na výdaje.

Jak dobře znáte Beskydy? Vyzkoušejte své znalosti v našem kvízu

03764833.jpeg

CHKO Beskydy právě dnes slaví 45 let od svého založení. Největší chráněná krajinná oblast u nás má na svém území řadu prvenství a zajímavostí. Myslíte si, že je všechny znáte? Připravili jsme pro vás krátký kvíz, kde si své znalosti můžete vyzkoušet.

Trasa, kterou turisté absolvují za hodinu, trvá značkářům projít a opravit tak pět hodin. „Kbelík s barvami, nůžky, pilka,“ popisuje základní výbavu značkaře Richard Pisklák ze Vsetína.

Lidé podle něj hlásí, kde značky chybí. A značkaři je doplňují. „Na Valašsku je teď kůrovcová kalamita, značek se bude doplňovat víc,“ dodává Pisklák.

Drahomír Makyča, krajský koordinátor značkařů, uvedl, že v kraji je asi 100 dobrovolníků, z toho sedmdesát aktivních. „Každý rok se hlásí noví adepti,“ říká Makyča.

Značkaři obnovují turistické trasy po zimě

Související