Každý den je dar! Kalendář spisovatelky Věry Finy připomíná, že maličkosti přináší nejvíc radosti

9. prosinec 2022

V naší rozhlasové kavárně jsme přivítali už velmi dobře známého hosta. Protože pokaždé, když napíše knihu nebo vytvoří kalendář pro nový rok, je to rozhlas, kde ho křtíme a posíláme do světa. A bylo tomu tak i dnes, kdy naším hostem byla spisovatelka a výtvarnice Věra Fina. 

Život Věry Finy, autorky knih s duší, se začal odvíjet uprostřed mrazivé noci v prosinci roku 1970. Rané dětství prožívala v podhůří Orlických hor, v chalupě na samotě u lesa, v místě s prozaickým názvem Studánka. Odtud autorka čerpá mnoho myšlenek, vzpomínek, zážitků a zkušeností pro svá díla.

Buďme k sobě milí, naučme se komunikovat, protože to je základ všech úspěchů. A nejlepší průvodce je srdce, nechme se jím vést.
Věra Fina, spisovatelka

V roce 2014 prodělala Věra Fina závažné onkologické onemocnění, a to byl start pro profesní dráhu spisovatelky. V nelítostném a náročném boji o život tak vznikla její první kniha, rukopis Máma. Svoji šanci na život uchopila se vší parádou, noblesou, radostí. A také s pokorou a vděčností, o kterou se ve svých knihách se čtenáři dělí.

Čtěte také

Jsem velice ráda, že dnes pokřtíme další z vašich kalendářů. Letos knížka nebyla?
Letos ne. Protože, abych mohla napsat knihu, potřebuji mít dostatek klidu a pohody. A ta letos, bohužel, nebyla. Takže další knížku plánuji a přeji si, aby příští rok přišla pohoda a klid a já ji mohla napsat. Knihu, kterou už dlouho spřádám ve svých myšlenkách s názvem Rozhovory s andělem.

Přemýšlela jste, co dnes posluchačům řeknete? Co si odnesou z našeho setkání?
Já říkám, že nejlepší průvodce je srdce. Takže se nechám vést svým srdcem. A chci poděkovat životu, osudu a Bohu, že tady dnes sedím. Protože já jsem před pár lety dala slib životu v onkologické nemoci, že budu světem sít naději. Za druhou šanci na život. A že právě v den mých narozenin tady dnes křtím další kalendář s názvem Každý den je dar, to je pro mě nejvíc.

Čtěte také

Člověk by si měl vážit všech maličkostí a všech krásných chvil, protože pak, když se ztrácí, mají o to větší hodnotu. Takže buďme k sobě milí, naučme se komunikovat, protože komunikace je základem všech úspěchů. A myslím si, že nebe, místo mého srdce, má každý sám sobě.

Vždycky jsem se ptala sama sebe, co to vlastně je to nebe. Je to domov, láska, pocit souznění a klidu, kde máte kotvu. To je nebe. Do kalendáře jsem vložila různé fragmenty tohoto roku, co jsem žila.

Uvědomila jsem si, že není dobré lpět na věcech ani na místech. Já jsem bojovník, v uvozovkách, bojovala jsem o život, potom jsem bojovala za změnu legislativy. Teď bojuji o to nejcennější, o střechu nad hlavou. A už si přeji život bez bojů a právě to přeji všem lidem na celém světě. Život bez bojů. To je mé vnitřní, srdeční přání.

Celý rozhovor Lady Klokočníkové a spisovatelky Věry Finy si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související