„Každá vteřina, kterou prosmějeme, nám prodlužuje život.“ Zemřel Václav Vorlíček

6. únor 2019

V úterý 5. února 2019 ve věku 88 let zemřel Václav Vorlíček. Režiséra oblíbených pohádek a komedií připomínáme rozhovorem z 26. listopadu 2016, který vedla Jitka Novotná.

„Chtěl bych natočit ještě jednu hodně bláznivou komedii,“ svěřil se v listopadu 2016 režisér a scenárista Václav Vorlíček moderátorce Dvojky Jitce Novotné. Jeho filmové komedie jako Pane, vy jste vdova nebo pohádky typu Tři oříšky pro Popelku zná asi každý. Talent pro psaní scénářů se prý u něj projevoval už od mládí.

Vodní skaut

„Byl jsem takový šašek. Rád jsem si u táboráku vymýšlel historky, abych pobavil a někdy i vystrašil děti v našem skautském oddíle,“ vzpomínal na členství u vodních skautů. Tam jsou taky počátky jeho zájmu o filmování. Jeho skautský vedoucí napsal námět na film, ve kterém si on zahrál komparz.

Těžké mládí

Z podstaty veselý člověk měl ale velmi těžké mládí. Maminka mu zemřela na konci války na rakovinu. Tehdy bylo Vorlíčkovi 15 let. Mezi jeho celoživotní přátele ale patřili „komedianti“: Menšík, Sovák, Zázvorková nebo Jiřina Bohdalová.

autor: Filip Lukeš
Spustit audio

Související