Kauza Thorges byla odročena na leden - je málo státních zástupců

25. listopad 2002

PRAHA 25. listopadu (ČTK) - V kauze Thorges, v níž obžaloba viní skupinu pražských taxikářů z vydírání kolegů z branže, musela soudkyně nedávno zrušit listopadový termín jednání a odročit je na leden. Státní zastupitelství se omluvilo, protože jednání nařízené na 11. a 12. listopad nemůže personálně obsadit. ČTK to dnes řekla soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Helena Králová, která má případ na starosti.

Problémy spjaté s malým počtem státních zástupců potvrdili představitelé Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 a nadřízeného městského útvaru. "Potíže máme, je nás tady málo," přisvědčil obvodní státní zástupce Prahy 1 Jiří Kára. Podle něj v tomto obvodě nyní působí deset státních zástupců, což představuje 60 procent jejich předpokládaného počtu.

Tento stav trvá od léta, snad se ale blýská na lepší časy, doufá Kára. Městské státní zastupitelství má podle mluvčího Martina Omelky omezené možnosti, jak situaci řešit výpomocí z jiných pracovišť. "Je nutno konstatovat, že obdobná situace je v celém obvodu městského státního zastupitelství," poznamenal. Upřesnil, že ve všech obvodech i na městském útvaru by mělo být celkem 178 státních zástupců. Jmenováno jich je 150, ale 12 žen je na mateřské dovolené a tři žalobci jsou dlouhodobě nemocní, zbývá tedy 135. "To je poměrně výrazný nedostatek," řekl Omelka.

Podle něj jsou žalobci přetíženi. Na městském pracovišti jich má být 50, ale prakticky jich tam působí jen 36. Každý má podle mluvčího na stole v průměru 40 trestních věcí. Nebývá přitom výjimkou, když v jedné kauze figuruje přes deset obviněných, o jejichž pobytu ve vazbě se musí rozhodovat. Za této personální situace to činí značné problémy, shrnul mluvčí. Kdy přesně se situace zlepší, nechtěl odhadovat. Podle něj již byly podány prostřednictvím Nejvyššího státního zastupitelství návrhy na jmenování nových kolegů; naplnění početních stavů však lze očekávat až v roce 2005.

V kauze Thorges původně stíhalo státní zastupitelství devět mužů. Obvodní soud předloni čtyři taxikáře obžaloby zprostil a pět odsoudil k trestům vězení, jednoho z nich podmíněně. Odvolací soud však rozsudky u pěti potrestaných řidičů zrušil kvůli neúplnosti a nepřesnosti. Obvodní soud zatím v samostatném řízení znovu rozhodl o jednom z nich. Za pokus o vydírání mu uložil podmíněný dvouletý trest vězení s odkladem na pět let; zároveň mu na tři roky zakázal provozovat taxislužbu.

zdroj: ČTK
Spustit audio