Kauza lihové mafie se vrací k olomouckému krajskému soudu. Vysoký trest vězení teď hrozí jednomu z odběratelů nezdaněného alkoholu. Prodával ho na Hranicku

16. červenec 2019

Netradičně v roli svědka před senátem olomouckého krajského soudu vypovídal Radek Březina. Někdejší zlínský podnikatel a tzv. král české lihové mafie. Ve vězení si už odpykává třináctiletý trest za miliardové úniky s nezdaněným lihem. Stejně vysoký trest teď hrozí jednomu z jeho odběratelů Marianu Ryškovi. Provozovatel pohostinství v Opatovicích na Hranicku měl z Březinova lihu vyrábět alkohol a prodávat ho. Státu tak údajně připravil o 8,5 milionu korun.

Majk z Opatovic. Takovou přezdívku prý mezi obchodníky s nezdaněným lihem měl Marian Ryška. Drobný prošedivělý padesátník, někdejší provozovatel pohostinství v Opatovicích. Malá ryba a jeden z menších odběratelů. „Tohoto trestného činu se měl dopustit jako účastník organizované zločinecké skupiny,“ říká žalobce Robert Henzel.

Marian Ryška podle obžaloby od hlavy lihové mafie Radka Březiny nezdaněný líh odebíral minimálně čtyři roky. Celkem 32 tisíc litrů. V nedalekých Malhoticích pak z něj měl vyrábět lihoviny různého druhu a ty pak distribuovat do restaurací a pohostinství v okolí. Jako svědek proti němu u soudu vypovídal sám Radek Březina. V poutech ho přivedla eskorta. Ve vězení si za daňové úniky odpykává 13tiletý trest. „Jak vypovídá výpověď Radka Březiny, tak to byl přímý odběratel. Březina vypovídal konkrétně, jak ty odběry měly probíhat,“ připomíná žalobce Henzel.

Sám Marian Ryška odmítl před soudem vypovídat. Řekl jen, že se cítí nevinný. Sdílnější nebyl ani novinářům. Soud chce předvolat na dvě desítky svědků. Prostřednictvím videokonference se spojí i s věznicemi, kde si tresty odpykávají Březinovi společníci. „Drtivá většina těch svědků jsou lidé z vesnice, kde pan Ryška působil, kteří ho znali a mohou o té jeho činnosti něco říct,“ říká předseda senátu Martin Lýsek.

Soud hlavní líčení odročil na polovinu září. Připomeňme, že kauza lihové mafie Radka Březiny byla zaměřená výhradně na daňové úniky a policie ji odkryla v roce 2012. A to při raziích na výrobce otráveného metanolu.

autor: kra
Spustit audio