Kauza Bečva: Více než rok stále neznáme odpovědi na otázky kolem největší ekologické havárie posledních let

30. prosinec 2021 07:40

20. 9. 2020 vytekly do řeky Bečvy smrtící jedy a zabily přes 40 tun ryb. Ačkoli policií už byl označen viník, vyšetřování stále není u konce a kauzu provází mnoho nejasností.

Více než rok po otravě řeky Bečvy kyanidy stále neznáme odpovědi na otázky kolem největší ekologické havárie posledních let. Ta způsobila loni v září na řece Bečvě úhyn více než čtyř desítek tun ryb. Do řeky se už vrátil život, zdlouhavé vyšetřování ale provází dál spousta zmatků i sporů expertů. Policie v červnu obvinila údajného původce havárie, vědci a rybáři i rok poté poukazují na nejasnosti.

Přinášíme souhrn celé kauzy v záznamu našich mikrofonů i v sestupném časovém přehledu.

Vývoj událostí kolem úniků škodlivých látek do Bečvy:

2021

27. října - Obvinění v případu otravy řeky Bečvy (společnost Energoaqua a její ředitel Oldřich Havelka) chtějí zastavit stíhání, obrátili se na policii i státního zástupce. Argumentují vědeckou expertizou, která zpochybňuje dosavadní znalecké zkoumání a tvrdí, že nejde jednoznačně stanovit, která látka způsobila otravu řeky a úhyn ryb.

20. září - Sněmovní komise vydala závěrečnou zprávu k ekologické katastrofě na Bečvě. Podrobnosti ZDE.

17. září - Obvinění podali podnět k přezkoumání postupu Okresního státního zastupitelství ve Vsetíně. Práci okresních žalobců přezkoumá Krajské státní zastupitelství v Olomouci.

15. srpna - Rybáři provedli na přece Bečvě experiment se solným roztokem, aby zjistili, jak se látka bude v řece šířit.

9. srpna - Ve Zlíně poprvé zasedala sněmovní vyšetřovací komise.

28. června - Policie zahájila trestní stíhání ve věci ekologické havárie na řece Bečvě. Obvinila jednu právnickou a jednu fyzickou osobu. Jde o společnost Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm a jejího ředitele Oldřicha Havelku.

3. května - Soudní znalec Jiří Klicpera oznámil, že posudek týkajícího se zářijové otravy řeky Bečvy odeslal policii.

3. března - Soudní znalec Jiří Klicpera znovu požádal o prodloužení lhůty pro vypracování posudku týkajícího se zářijové otravy řeky Bečvy.

1. února - Soudní znalec Jiří Klicpera v pořadu Reportéři ČT řekl, že otravu Bečvy nezavinila Deza. Před několika dny v on-line debatě expertů také prohlásil, že viníka už zná. Konkrétní ale nebyl.

22. ledna - Opoziční ODS, KDU-ČSL a TOP 09 oznámili, že budou usilovat o zřízení sněmovní vyšetřovací komise k případu otravy Bečvy. Pokud neuspějí, založí expertní tým. Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) již před tím uvedlo, že chce, aby postup policie v případu prošetřila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

2020

20. prosince - Měl být hotov posudek ohledně znečištění řeky kyanidem. Znalec požádal o prodloužení lhůty na vypracování posudku.

2. prosince - Do Bečvy ve Valašském Meziříčí-Juřince opět unikla neznámá látka. Podle inspekce nebylo toto znečištění řeky Bečvy nebezpečné, vodoprávní úřad ale objevil fosfor.

1. prosince - Ministr životního prostředí Brabec uvedl, že nevidí důvod k rezignaci kvůli otravě Bečvy, k níž ho vyzvali Starostové a nezávislí (STAN). Existoval by pouze v případě, že by selhal on nebo jeho resort, řekl.

30. listopadu - Internetový Deník Referendum uvedl, že v den otravy řeky Bečvy se v chemičce Deza stala havárie. Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka ČTK řekl, že 20. září se v Deze stala provozní událost, která však neměla charakter havárie. Ze své podstaty nemohla být podle něj příčinou otravy ryb v Bečvě.

27. listopadu - Náměstkyně zlínského hejtmana Hana Ančincová (Piráti) a poslanec Petr Gazdík (STAN) nabídli 100.000 korun svědkovi, který pomůže odhalit viníka havárie na Bečvě.

24. listopadu - Do Bečvy ve Valašském Meziříčí-Juřince znovu unikla neznámá látka. Na hladině se podobně jako 27. října vytvořila pěna. Zjištěna byla tentokrát zvýšená hodnota dusíku.

17. listopadu - Vsetínští kriminalisté dělali na řece vyšetřovací pokus, znovu se kvůli tomu policisté k Bečvě vrátili o tři dny později.

16. listopadu - Mluvčí policejního prezidia Kateřina Rendlová uvedla, že policie neuvalila na kauzu zářijové otravy řeky Bečvy informační embargo.

13. listopadu - Ekologickou havárií na Bečvě se zabývali poslanci, debata ale nevedla k žádnému závěru. Opoziční poslanci poukazovali na to, že zářijový případ stále vzbuzuje mnoho otázek. Poslanců nakonec nebylo v jednacím sálu tolik, aby mohli hlasovat o navržených usneseních. (Deník Právo uvedl, že se kyanid do řeky Bečvy v září možná dostal oficiálně neevidovaným kanálem ve Lhotce nad Bečvou na Valašskomeziříčsku.)

10. listopadu - Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že znalecký posudek o tom, odkud v září unikl jedovatý kyanid do řeky Bečvy, má být hotov do 20. prosince.

4. listopadu - Ministr životního prostředí Brabec na výboru pro životní prostředí poslancům odmítl říci nové informace k ekologické katastrofě na Bečvě. Podle něj by to mohlo mařit vyšetřování. Podobně se vyjádřil i ředitel České inspekce životního prostředí Erik Geuss.

27. října - Do Bečvy ve Valašském Meziříčí-Juřince unikla neznámá látka. Na hladině se vytvořila pěna. Podle starosty Roberta Stržínka (ANO) se látka do Bečvy dostala ze stejného vyústění kanálu, jakým podle zjištění policie v září do řeky unikl kyanid. Výsledky rozborů vody prokázaly zvýšené množství niklu, analýza nepotvrdila ve vodě zvýšený obsah kyanidů.

1. října - Ministr Brabec uvedl, že podle České inspekce životního prostředí (ČIŽP) se znečištění do Bečvy možná dostalo z kanálu vedoucího do řeky z areálu bývalé Tesly v Rožnově pod Radhoštěm. Chemičku Deza, která spadá pod Agrofert, vyloučila z možného podílu na havárii v Bečvě ČIŽP i policie, dodal.

29. září - Sněmovna se hlasy poslanců ANO a ČSSD odmítla zabývat únikem škodlivin do Bečvy. Zařadit to jako zvláštní bod schůze požadovali občanští demokraté, Piráti a lidovci.

25. září - Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) napsal, že najít zdroj ekologické katastrofy na Bečvě bude zřejmě otázkou hodin. Začátkem listopadu Brabec před poslanci litoval, že tuto domněnku pronesl.

20.září - Do řeky Bečvy unikla neznámá látka, na rozhraní Zlínského a Olomouckého kraje kvůli tomu uhynulo velké množství ryb. Ekologická havárie postihla řeku pod Valašským Meziříčím až po Přerov, viník havárie nebyl odhalen. Podle odborníků kyanid poškodil celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy na zhruba 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.

Spustit audio

Související