Kateřina Cajthamlová poradí, jak stárnout s grácií: Nevztekejte se. Chronický stres zkracuje život

4. prosinec 2021

Magazín o zdravém životním stylu. Chcete být fit, vědět co se nosí a poznat zajímavé osobnosti? Poslouchejte Šarm:

  • 00:46 Vánoční rozhovor s herečkou Kristýnou Kociánovou
  • 03:54 Jaké tradice patří k druhému adventnímu týdnu
  • 08:11 Vezmeme vás na příjemný adventní večer pro ženy
  • 12:59 Kateřina Cajthamlová  poradí, jak stárnout s grácií 
  • 16:23 Stravou můžeme také bojovat proti stárnutí
  • 19:53 Jak poskládat v jídelníčku bílkoviny tak, aby nám nechyběly

Pokud vás zajímá stárnutí a měnící se metabolismus, tady je názor doktorky Kateřiny Cajthamlové.

Čtěte také

Stárnutí je fyziologický proces. Je to záležitost telomer našeho genetického kódu, tedy jakoby naprogramovaná věc. My si můžeme telomery trošku během života opravit nebo se o ně starat, tím co děláme, jak léčíme své choroby, jak se hodně nebo málo vztekáme a stresujeme. Protože chronický stres samozřejmě zkracuje život.

Ale co se týče brždění metabolismu. Mimo jiné já přednáším i pro žáky základních škol. Takže tam jim na genetiku říkám, když si ratlice vezme bernardýna, tak štěňátko samozřejmě tou stravou nebude nikdy vypadat jako ratlík ani jako bernardýn, ale vždy bude vypadat jako kříženec. A není to stravou, je to genetikou.

Čtěte také

A stejně tak, když chci vysvětlit, jak si zbrzdit metabolismus, tak dětem řeknu, když budete mít obchod s kabelkami a nebudou tam zákazníci, tak bude nízký obrat. Ale když tam zákazníci budou a budou stát frontu na ty kabelky, kterých tam nebude dostatek, tak bude také nízký obrat. A když budou v létě prodávat kabelky, které se hodí na zimu, a v zimě naopak ty, co se hodí na léto, opět budou mít nízký obrat.

Ti zákazníci, to je pohyb, a kabelky, to je příjem energie v různém složení. Tedy v okamžiku, kdy chceme celý život, každý rok a každý den, jíst úplně stejně, tak se chováme asi tak hloupě, jakoby bychom každý rok a každý den chtěli nosit tytéž boty a stejné boty, bez ohledu na to, jaké je teplota, kolik nám je let, co budeme právě ten den dělat.

Čtěte také

To nejde. Tělo si říká laskavě samo, co potřebuje. A v okamžiku, kdy držíte nějakou nesmyslnou dietu, tak tělo si řekne dobrá, nemá smysl se s ním bavit, já se zařídím po svém. A upraví si metabolický obrat na tu energii, jakou vy mu poskytujete. A začne si tajně zvyšovat vrstvy tuku tím, že ze všeho, co sníte, si kousek uloží kolem vašeho břicha.

Tedy v okamžiku, kdy tohle začne tělo dělat, tak víte, že to děláte blbě.

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.