Kateřina Cajthamlová: Jezte, když pociťujete mírný hlad

22. červenec 2021

Je lepší jíst malé porce jídla několikrát denně, nebo velké porce méně často? Názory na odpověď na tuto otázku se různí a není divu, četnost a velikost porcí ovlivňuje velké množství faktorů.

Kolik porcí jídla bychom tedy měli denně jíst? To záleží na věku, na pohlaví, u žen dokonce na fázi menstruačního cyklu, na zdravotním stavu a na tělesné stavbě. Důležité je také rozlišit typ zátěže, zda jde o fyzickou nebo psychickou. Nesmíme opomenout ani předchozí stravovací zvyklosti a také to, co je naším cílem.

„Dospělý člověk ve zdravém stavu, pokud nemá poruchu příjmy potravy, jí když má hlad, vezme si, na co má chuť a přestane, když má dost,“ říká doktorka Kateřina Cajthamlová a vysvětluje také rozdíl mezi hladem a chutí. „Ten je zásadní. Hlad hovoří o zanedbání, chuť hovoří o něčem chybějícím.“ Také už prý neplatí ono známé přísloví: ‚Jez dopolo syta, pij do polopita‘. Jíst máme, když cítíme mírný hlad, ale zavodňovat se musíme pravidelně, ještě než dostaví pocit žízně.

„V naprosto ideálním případě, kdy váš lékař při prevenci zjistí, že jste úplně zdráv, tak můžete jíst, jak chcete, nejlépe podle typu zátěže. To znamená, že se doporučuje jíst zhruba hodinu a půl před větší fyzickou zátěží. V průběhu psychické zátěže pravidelně, a to klidně i 6x denně,“ radí lékařka.

Co ale dělat, pokud váš stav ovlivňují nějaké zdravotní problémy nebo chcete změnit stravovací návyky? To uslyšíte v záznamu pořadu. Poslechněte si.

Spustit audio