Kastelánka Jana Pluhařová: Na zámku jsem nejprve bydlela a potom jsem tam dostala práci

7. květen 2019

Hostem moderátora Pavla Vacka v odpoledním vysílání byla kastelánka Vizovického zámku, která mimo jiné prozradila, že na Moravě je nejvíce kastelánek, zatím co v Čechách je tomu naopak.

Je obvyklé, že máte v branži, tedy mezi kastelány, i ženy? Víte kolik jich je?

Moravský památkový ústav spravuje 25 památkově chráněných objektů a drtivá většina z nich je tu kastelánek. Zatímco v Čechách je to úplně obráceně.

Jaká byla vaše cesta k této profesi? Jak jste se vlastně stala kastelánkou?

Já jsem na Vizovickém zámku nejdříve bydlela, a teprve potom jsem tam dostala práci. Můj muž šel dělat domovníka na Vizovický zámek. Já jsem naprosto prozaicky vystřídala jiné práce, ale pak šel kastelán do důchodu – můj předchůdce – a bylo to takové elegantní řešení i pro zřizovatele a samozřejmě nesmírně lákavé řešení pro mě. Tu práci jsem chtěla dělat. Podařilo se a zůstala jsem u ní.

Jaké předpoklady musí mít takový kastelán nebo kastelánka?

Je pravda, že mí kolegové jsou nositeli mnoha titulů a naprosto neuvěřitelné škály profesí, protože zrovna tato kastelánská profese v sobě skrývá snad všechna odvětví, na které si můžete vzpomenout. Kastelán by měl být ekonom, měl by rozumět historii, měl by znát stavebnictví, i trochu toho herectví, protože musíte přesvědčit návštěvníky, že to co jim předkládáte je pravda, pravda a nic než pravda a to nejlepší, co se mohou dozvědět.

Zámek ve Vizovicích

Máte klíče ke všem dveřím na zámku ve Vizovicích?

Klíče k drtivé většině dveří máme, problém je ten, že když začal návštěvnický provoz v roce 1948, tak aby se klíče nepoztrácely ze dveří, tak byly vloženy všechny do jedné skříně a několika krabic. Takže dnes je problém dohledat kam všechny ty klíče patří. Ale já když mám čas, tak ty klíče beru a postupně je přiděluji k těm správným dveřím.

Kolik váží takový svazek klíčů? Nebo ta bedýnka?

Ta bedýnka, bych řekla, že váží pět šest kilogramů. Ale to zdaleka nejsou všechny klíče, protože spousta je jich už přiřazena. Já mám dva svazky klíčů, na každém mám asi dvanáct klíčů přibližně, ale jsou to už klíče novodobé.

Co je u vás na zámku nejzajímavějšího k vidění, nebo něco na co extra upozorňujete během prohlídek?

Jedna z kuriozit stojí přímo v reprezentačním sále, kde se konají také svatební obřady a koncerty, a to je například velmi cenná gobelínová sedací souprava. Ta je jediná svého druhu na světě.

Celý rozhovor s Janou Pluhařovou si můžete poslechnout v přiloženém audiosouboru.

autoři: Pavel Vacek , Tomáš Patrick Hyánek
Spustit audio

Související