Smažené celerové řízečky s moravským salátem

Připravte si s Apetýtem smažené celerové řízečky s moravským salátem.

Budete potřebovat:

  • 1 větší celer
  • 2 vejce
  • hladkou mouku a strouhanku na obalení
  • olej na smažení
  • sůl

na salát:

  • 5 větších uvařených brambor
  • 1 cibuli
  • 1 vejce natvrdo
  • 2 lžíce oleje
  • 2-3 lžíce octa
  • 2 lžíce vody
  • 1 lžíci cukru
  • sůl a pepř

Postup:

Celer, který necháme v celku, kartáčkem očistíme a vložíme do hrnce se slanou vodou. Povaříme ho doměkka, ale pozor, nerozvaříme! Po vychladnutí celer nakrájíme na plátky, které obalíme v mouce, osolených rozšlehaných vejcích s mlékem a naposledy ve strouhance. Smažíme na oleji dozlatova.

Salát si připravíme následovně: uvařené brambory oloupeme, nakrájíme na tenčí plátky a vložíme do větší mísy. Promícháme je s cibulí nakrájenou na půlkolečka a s kostičkami z uvařeného vajíčka. Přidáme olej a zvlášť si připravíme octovou směs. Do hrnku nalijeme ocet, který zředíme vodou, v poměru 1:1, přidáme sůl a pepř. Směs přilijeme do brambor a vše důkladně v míse promícháme. Ideální je nechat salát odležet v chladu lednice nejméně hodinu, nejlépe do druhého dne.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.