Kaple na Skalce ve Fryštáku postavená a vysvěcená v roce 2019 je netradiční, jednoduchá a působivá

28. červen 2022

Kaple na Skalce ve Fryštáku ve Zlínském kraji byla postavená z červených cihel. Působí nenápadně a nijak neruší okolní prostředí plné skalek. 

Kaple na Skalce ve Fryštáku byla postavena v roce 2019. Po jejím vysvěcení 27. listopadu téhož roku olomouckým arcibiskupem Janem Graubnerem slouží jako církevní stavba i vyhlídkové místo.

Architektem stavby je Zdeněk Rothbauer, který přizval ke spolupráci architekta Karla Filsaka. Stavba vznikla zásluhou zdejšího podnikatele Antonína Zátopka. Ještě v listopadu 2019 se zúčastnil vysvěcení kaple a rok nato zemřel. Dílo, které tu po něm zůstalo, je nadčasovým kusem sakrální architektury. A navíc je zasvěcena právě svatému Antonínovi.

Kaple na Skalce je stavba sice moderní, ale současně díky zvolenému materiálu a jisté nenápadnosti krásně zapadá do okolní přírody. Místo, na kterém je postavena, nabízí návštěvníkům také nádherné výhledy.

Za kaplí je výhledové místo

Kochat se je možné pohledem na městečko Fryšták, o kus dál na masiv Tlusté hory s televizním vysílačem, jižním směrem je možné zahlédnout Zlín s jeho typickou architekturou, kousek dál prosvítá střecha a věž poutního kostela ve Štípě nebo zoologická zahrada. Severním směrem, pohledem k Holešovu, jsou už vidět kopečky Chřibů a Drahanské vrchoviny.

autor: Andrea Kratinová
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.