Kapitán národního týmu má na ruce vytetovaný štrúdl

15. srpen 2016

Místo oštěpů nože, místo disku talíře a závratná rychlost ve vydávání jídel. Na letošek krom letních olympijských her připadá i kuchařská olympiáda. A český národní tým už ladí formu.

Celé čtyři roky mají na přípravu, tuží formu ve světových pohárech a všechno spěje k vrcholu: olympiádě. Řeč ale není o atletech, kteří o medaile bojují v Riu, ale o Národním týmu kuchařů a cukrářů České republiky.

Ten má na přípravu a doladění posledních detailů ještě pár měsíců k dobru, kuchařská olympiáda IKA bude totiž až na konci října v Erfurtu v Německu. A Češi rozhodně svými výkony nepatří nikam na chvost.

„Jsme na tom dobře, patříme do první poloviny ze šestatřiceti zúčastněných zemí. A chtěli bychom být ještě lepší,“ plánuje manažer národního týmu Tomáš Pop.

Pro letošní olympiádu si kuchařský tým zvolil téma Karel IV. To bude prolínat obě soutěžní disciplíny.

„Soutěž se skládá ze dvou částí: studený bufet a restaurace národů. Studený bufet připravuje celý tým a stává se součástí gastronomického veletrhu. Je to prezentace celého národního týmu a státu, který tým zastupuje. Příslušný stát by měl být ze složení bufetu poznat,“ popisuje kapitán týmu Jan Horký, který vařil i pro Baracka Obamu při jeho pražské návštěvě.

Patrik Rozehnal, Jitka Zelenková, Naďa Konvalinková a Jan Horký

Vzhledem k tématu Karel IV. bude letošní studený bufet českých kuchařů a cukrářů servírovaný na speciální keramice, kterou podle prvků Svatováclavské koruny zhotovili studenti Fakulty umění a designu Západočeské univerzity v Plzni.

Musí vypravit 330 talířů za hodinu

Pokud snad někomu představa klání ve vaření připadá úsměvná, při popisu druhé části soutěže ho smích nejspíš přejde.

„Každý den vaří šest týmů v šesti stejných prosklených kuchyních, takže vám všichni vidí pod ruce. Hodnotí vás komisaři i degustační porota. A porota, která chodí mezi vámi a neustále kontroluje úplně všechno: hygienu, zda měříte teplotu potravin, zda průběžně měříte teplotu v lednicích, jestli třídíte odpad, jestli správně zpracováváte suroviny, prostě každý detail. Vaří se pět hodin, pak máte hodinu na výdej,“ popisuje dění na olympiádě Jan Horký.

A že vám hodina na výdej tříchodového menu připadá dostatečně dlouhá? Není to vůbec snadné, když máte vydat celkem 110 porcí tohoto menu. A samozřejmě všichni hosté nejedí naráz. „Třeba se vám sejde pět předkrmů, pět hlavních chodů a pět dezertů zároveň. Takže vlastně prověří i schopnost organizace,“ konstatuje kapitán českého týmu.

Letošní menu připravované na kuchařské olympiádě bude sice vycházet z kuchyně doby Karla IV., ale rozhodně ji nebude otrocky kopírovat. Právě naopak. „Ta inspirace je volná, dnes používáme jiné technologie, například maso nebudeme rožnit, ale zpracovávat na nízkou teplotu po poměrně dlouhou dobu,“ vysvětluje Jan Horký.

Tetování Jana Horkého

Svému oboru je opravdu oddaný. Dokazují to jeho tetování zobrazující některá jídla, která vytvořil. Podobné schématické nákresy jídel vytváří prakticky neustále, když má chvilku klidu. Na tělo si je nechal přenést i s popisky, jak vidíte na fotografii.

„Tohle je moderní jablečný štrúdl. Vypadá vlastně jako štrúdl naruby: dal jsem na talíř ochucený tvaroh, do něj jsem zapíchal tyčinky v z listového těsta obalené ve skořici, k tomu skořicovou zmrzlinu s jogurtem a raviola z jablka. Vypadalo to hodně extravagantně, ale když to člověk jedl dohromady, byla to chuť štrúdlu,“ popisuje jedno z tetování kapitán národního týmu kuchařů a cukrářů.

autor: ska
Spustit audio