Kapacity intenzivní péče v kraji jsou na kritické hranici. Hrozí vyhlášení stavu hromadného postižení osob

Kapacita intenzivních lůžek s umělou plicní ventilací je na hranici 5%, uvádl krizový štáb. 

Ve Zlínském kraji musí znovu převážet pacienty a hrozí vyhlášení stavu hromadného postižení osob. Kvůli rychle se zhoršující situaci v nemocnicích v regionu se mimořádně sešel Krizový štáb Zlínského kraje.

Nejhorší je podle vedení hejtmanství situace v Uherskohradišťské nemocnici. Lůžkové kapacity JIP jsou ale na kritické hranici ve všech nemocnicích.
“V rámci krajské spolupráce jsou pacienti, kteří vyžadují intenzivní péči nad rámec kapacitních možností Uherskohradišťské nemocnice, převáženi do okolních nemocnic Zlínského kraje,” uvedla v tiskové zprávě náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Olga Sehnalová /ČSSD/.

Stav hromadného postižení osob je mimořádná událost, při níž se zdravotnická zařízení dostávají do režimu provozu, kdy úroveň poskytované péče, z důvodu relativního či absolutního nedostatku zdrojů, již neodpovídá běžnému standardu poskytování zdravotní péče v České republice.

Na covidových stanicích nemocnic je zatím volná kapacita standardních lůžek s kyslíkem, v intenzivní péči se jedná pouze o jednotky. K dnešnímu dni je naplněnost 136 ze 157 lůžek, volných zůstává 13% v celém kraji. Kapacita intenzivních lůžek s umělou plicní ventilací je pak na hranici 5%, uvádl krizový štáb.Vedení Zlínského kraje plánuje vyzvat k jednání o výpomoc také soukromá zařízení. Už ve čtvrtek hejtmanství společně se zástupci nemocnic vyzvalo ambulantní lékaře k pomoci v provozu nemocnic.

„Pokud se na mě nemocnice obrátí s požadavkem na udělení příkazu pracovní povinnosti, nebudu váhat a budu příkazy okamžitě podepisovat. Nemocnice jsou totiž kvůli rychle se plnicím lůžkům na jednotkách intenzivní péče těsně před vyhlášením stavu hromadného postižení osob,“ dodal Radim Holiš.  

AKTUALIZACE 15. března:

Čtěte také

Stav hromadného ohrožení osob ani pracovní povinnost ve Zlínském kraji zatím vyhlášeny nebudou. Řekl to v rozhovoru pro Český rozhlas Zlín hejtman Radim Holiš z hnutí ANO.

autoři: Tomáš Fránek , rv
Spustit audio

Související