Kapacita lůžek intenzivní péče ve Zlínském kraji je už také kritická, zbývají jednotky volných míst

8. březen 2021 10:32

Nemocnice ve Zlínském kraji už nebudou přijímat pacienty s koronavirem z jiných krajů. Kapacita lůžek intenzivní péče je kritická, řekl pro Český rozhlas Zlín koordinátor lůžkové péče Zlínského kraje Tomáš Gabrhelík.

Zatímco nemocnice jinde v republice hlásily katastrofální přeplnění, nemocnice ve Zlínském kraji v minulých týdnech měly kapacity dostačujcící a dokonce přijímaly pacienty v těžkém stavu z Ústeckého, Královehradeckého nebo Pardubického kraje.

To už bohužel není pravda. V Česku dominuje britská mutace koronaviru, a to v 80 až 90 procentech případů. Pacienti jsou proto mladší a průběhy nemoci covid-19 jsou rychlejší. Uvedl to v rozhovoru pro Český rozhlas koordinátor lůžkové péče Zlínského kraje Tomáš Gabrhelík. Dodal také, že obsazenost lůžek v nemocnicích Zlínského kraje je nyní (8. března) rozdílná na standardních a intenzivních lůžkách.

„Na standardních lůžkách jsme na 70 procentech kapacity, nadstandardní péče je kriticky přetížená,“ řekl Gabrhelík. V rozhovoru také uvedl, zda nemocnice v kraji budou při léčbě používat v současnosti diskutovaný lék ivermektin.

AKTUALIZACE 9. března 2021:

Uherskohraďišťská nemocnice je na hraně lůžkových kapacit. Zdravotníci proto 9. března převezli 3 pacienty na umělé plicní ventilaci do jiných zařízení ve Zlínském kraji. Dva pacienty převzala nemocnice ve Zlíně, jednoho pacienta nemocnice v Kroměříži.

Vsetínská nemocnice znovu otevřela druhou covidovou lůžkovou stanici v prostorách nového interního pavilonu. Podle ředitelky nemocnice Věry Prouskové je kapacita obou covidových stanic dostatečná. Horší je situace v oblasti intenzivní péče, kde zbývá už jen jediné volné lůžko

Spustit audio

Související