Káně Harrisova – miláček sokolníků Křivkových z Luže

30. červen 2018

Káně Harrisova není u nás ještě tak známá a rozšířená. Je to dravec, který původně pochází ze střední Ameriky, žije v poušti a staví si hnízdo na kaktusech.  Do České republiky se tento druh kání dostal asi před dvaceti lety. Manželé Lubor a Mirka Křivkovi dostali tyto dravce jako dárek od anglických sokolníků a od té doby na ně nedají dopustit.

Káně Harrisova vám neuletí

 „Je to jediný dravec, který žije společenským životem. Rodinný klan společně loví a společně odchovává mláďata. Pokud tedy žije ve společenství s lidmi, nemá touhu uletět, protože své lidi považuje za součást rodiny,“ říká sokolník Lubor Křivka.

 Káně Amálka adopotovala mládě orla

Manželé Mirka a Lubor Křivkovi jsou sokolníci, kteří se věnují svému koníčku už padesát let. Žijí v Luži na Chrudimsku, pod hradem Košumberk.  A mezi jejich největší miláčky patří právě káně Harrisova.  Jedna z nich se jmenuje Amálka. Je jí patnáct let a odchovala nejen svoje vlastní mláďata. Adoptovala jestřáby, a v těchto dnech dokonce i mládě orla skalního. 

Sokolnictví je vášeň i řehole

Ne každý se může stát sokolníkem. Dravce nemůžete strčit do skříně jako hračku. Musíte se o něj starat denně, shánět mu potravu, pečovat o něj.

Podmínkou je myslivecká zkouška, kterou musí mít každý myslivec. Navíc musí složit ještě sokolnickou zkoušku.  Ročně se pokouší tuto náročnou zkoušku udělat asi dvacet adeptů.

Orel není pro začátečníky

 Naprosto vyloučené je, aby si začínající sokolník pořídil skalního orla. Ten je tak silný a nebezpečený, že ho může vlastnit opravdu jen velmi zkušený sokolník.

 

autor: jsl
Spustit audio