Kampaň za třídění odpadu na Zlínsku

15. září 2004
Trendy

Rozsáhlá kampaň za lepší třídění odpadů probíhá ve Zlínském kraji. Ten zaostává za celostátním průměrem ve vytříděných surovinách asi o šest kilogramů. Krajský úřad ve spolupráci se společnostmi Eko-Kom a ENVIprojekt už loni nakoupil přes dvě stě padesát sběrných nádob na separovaný odpad a letos bude pokračovat. Půjčování popelnic obcím doprovází propagační kampaň. Redaktorovi Romanu Vernerovi o ní více řekl garant a krajský radní Vojtěch Jurčík:

Vojtěch Jurčík: Abychom ddokázali přesvědčit lidi o tom, že třídit odpad je dobrá věc, abychom postupovali podle toho sloganu, který běží delší dobu v rámci celé republiky, tedy:"nebuďte líní.třídit odpad".

Pane radní, jak tedy budete působit na občany?

Vojtěch Jurčík: Jednak to budou rozhlasové a televizní spoty, budou to nejrůznější letáky, budou to propagační materiály v autobusech, působení ve školách, protože si myslíme a je to doloženo, že děti, školní mládež je k této akci daleko citlivější, než řekněme starší občané.

Kolik to všechno bude stát?

Vojtěch Jurčík: V letošním roce tato kampaň včetně nákupu popelnic bude stát zhruba 4 milióny korun, přičemž Ekokom, jako firma která se zabývá zpětným odkupem těchto vytříděných surovin, přispívá částkou tři a půl miliónu korun a 500 tisíc korun dává Zlínský kraj.

Říká krajský radní Vojtěch Jurčík. A nyní trochu čísel. Obyvatelé Zlínského kraje ročně vyprodukují zhruba sto tisíc komunálního odpadu. Na jednoho člověka tak připadá asi sto kilogramů, z nichž lze až 70 recyklovat. Celostátní průměr nyní dosahuje 28 kilogramů, přičemž na Zlínsku je to jen 22. I to se však mění a jak dodává krajský vedoucí oddělení technické ochrany prostředí Tomáš Hladík, stále více společností se zapojuje do zpracování recyklovatelných odpadů.

Tomáš Hladík: Odpad, když se sveze z těch kontejnerů, tak je potřeba samozřejmě ho dotřídit a to se děje na šesti dotříďovacích linkách, které máme v rámci celého kraje, například RESO v Hulíně, nebo třídící linka Technických služeb ve Zlíně, ale pak odtud jdou využitelné složky anebo ty vytříděné složky buď na výrobu nových materiálů, jako jsou třeba zatravňovací dlaždice, příklad společnost Burus Kostelany u Uherského Hradiště, nebo se z nich vyrábí zpětně původní výrobek, což jsou papírny Otrokovice a zbytek těchto materiálů jde buď na materiálové využití v rámci celé České republiky, kde Silon Planá třeba zpracovává petky, nebo se z nich vyrábí alternativní palivo, které je následně využíváno v cementárnách, kde jsou tyto materiálově nevyužitelné plastové obaly, nebo i jiné odpady využívány energeticky, takže vlastně popeloviny zůstanou v cementu a spalitelná část je minimálně při 1500 stupních spálena, čili z toho jdou neškodné emise do ovzduší.

autor: rv
Spustit audio

Více z pořadu