Kamenohorský buk na severu Plzeňska vypadá jako strom z pohádky

Nedaleko Nečtin na severu Plzeňska u osady Kamenná hora roste jeden hodně starý buk. Podle místa se mu říká Kamenohorský. Roste tu více než 300 let. Najít ho ale není jen tak. Obklopuje ho smrkový les. My jsme pro vás ho našli.

Jediná rada, jak se k památnému buku dostat, je zeptat se místních lidí nebo pomocí GPS souřadnic. Výlet k pokroucenému mohutnému buku rozhodně stojí za to. Člověk si tu uvědomí pomíjivost vlastního bytí, může tu relaxovat a nabrat novou životní energii.

Kamenohorský buk je památným stromem už od roku 1978. Roste ve výšce 640 metrů nad mořem jihozápadně od Kamenné Hory. Jeho hodně boulovitý kmen je i dutý a impozantní jsou i jeho mohutné kořenové náběhy.

Strom je vysoký 18,5 metru. Obvod kmene je 462 centimetrů a průměr koruny z posledního měření je 16 metrů. Tolik základní údaje. Až tady u Kamenohorského buku budete odpočívat nebo se kochat, určitě vás napadne, jestli neexistuje nějak legenda nebo pověst.

Baroko koluje v míze

Hodně toho tenhle velikán musel za svých tři sta let růstu zažít. Začal tu růst někdy mezi 17. a 18. stoletím. O pověstech jsme ale neslyšeli. Na stromu kdosi přišrouboval dřevěnou cedulku s poetickým textem. A ten vystihuje vše. 

„Tvrdý život v kamenité zemi, byl tomu buku v úděl dán, a z jeho rozeklané koruny, snad sám duch lesa hledí k nám.“

Ke stromu nás zavedl starosta nedalekých Nečtin Jiří Křemenák. V Nečtinech můžete navštívit například stezku andělů se zajímavými kamennými sochami nebo místní regionální muzeum. I na cestu ke Kamenohorskému buku se tu můžete zeptat.

autor: Pavel Halla
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.