Kam o víkendu? Loučeň slaví sv. Huberta, Kutná Hora zase sv. Martina

2. listopad 2017

Dušičky, Barokní svatohubertské slavnosti i blížící se příchod sv. Martina oslaví o víkendu některé středočeské památky. Děti se můžou vydat za strašidly nebo za Sněhurkou a sedmi trpaslíky. Podívejte se na nejzajímavější akce, které jsme pro vás vybrali.

Veltrusy v pátek nabízí dušičkovou slavnost na zámku. Vzpomínat se bude na někdejšího majitele zámku Rudolfa Chotka a účastníci se podívají také do jinak nepřístupné hrobky knížete Ferdinanda Kinského. Setkání začne v 18 hodin u kaple, kde kníže Kinský tragicky zemřel a bude pokračovat v kostele Narození Jana Křtitele, kde je pohřben hrabě Rudolf Chotek.

Kutnou Horu v sobotu s předstihem ovládnou Svatomartinské slavnosti. Na návštěvníky čeká zajímavý kulturní program, řemeslný veletrh i široká nabídka různých vinařství. Čáslavský žesťový kvintet zahraje na Palackého náměstí v 11 a 14 hodin, ve 13 hodin je připraveno kouzelnické vystoupení.

Hrad Český Šternberk o víkendu pořádá mimořádné listopadové prohlídky. Začínají v sobotu ve 12.15 a ve 14 hodin, v neděli ve 12 a 14 hodin.

Zámek v Mníšku pod Brdy naopak připravil netradiční prohlídky. Návštěvníci se dostanou po vřetenovém schodišti do zámecké hodinové věže, odkud se můžou pokochat výhledem do krajiny z ptačí perspektivy. Dveře věže budou otevřeny dnes i zítra mezi 11 až 15 hodinou.

První listopadový víkend patří v Pečkách podzimní výstavě mašinek. Stovky modelů ve všech velikostech najdete v klubovně železničních modelářů v Žerotínově ulici. Soupravy budou jezdit po deseti modelových kolejištích a představí se na nich kousky od 60tých let minulého století. Pro děti bude na místě i hrací zóna. Otevřeno je v sobotu do 17 hodin a v neděli mezi 9 - 15 hodinou.

Kolejiště Klubu železničních modelářů České Budějovice

Zámek Loučeň hostí o víkendu Barokní svatohubertské slavnosti. Na počest patrona myslivosti sv. Huberta je přichystaná akční lovecká podívaná, s trubači sokolníky a loveckými psy. V zámeckém kostele na vás po oba dva dny čeká barokní kostýmovaný koncert Královéhradecké společnosti lesních rohů. Sobotní slavnosti zakončí po 18 hodině večerní prohlídka při svíčkách. Bohatý program je připravený i na neděli, a to od 11 do 16 hodin.

Prohlídku pivovaru, včetně rozšířené ochutnávky piva a soutěže o Řád barona Ringhoffera a Kozlovy ceny, si užijete o víkendu ve Velkých Popovicích. Průvodci vás vezmou do historických výrobních prostor i ležáckých sklepů pivovaru. Začíná se ve 13 hodin.

Do zámku Ratměřice na Benešovsku se můžete vypravit za Sněhurkou a sedmi trpaslíky, neboli na pohádku před nedělním obědem. Čeká vás tradiční sestava – tedy Sněhurka, princ, zlá královna a parta trpaslíků. Kolem malebné chaloupky se sedmi postýlkami zazní spousta rytmických písniček a samozřejmě se můžete těšit na šťastný konec. Loutkové divadlo začíná v půl jedenácté dopoledne.

V neděli se rozsvítí Počernická světýlka. A to v rámci lampionového průvodu tajemným chvalským podskalím v Praze. Procházka začíná v pět hodin odpoledne a návštěvníci s lucernami a lampiony půjdou kolem tajemných zákoutí, pohádkových zastavení a nakonec je čeká setkání s vílou Ohnivkou a zahřátí u ohně. Vstup je zdarma. Vychází se od ohniště na Chvalské tvrzi.

autoři: redakce , Lenka Pištěková
Spustit audio