Kaiserky

Dnes patří mezi to nejobyčejnější pečivo, název je ale přímo císařského původu. Kaiserky, tedy bulky s typickým hvězdicovitým naříznutím, se pečou už stovky let. U vás doma se ale možná v troubě ještě neohřály, a tak je nejvyšší čas to napravit.

Budete potřebovat:

kvásek:

10 g droždí
150 g pšeničné chlebové mouky
140 g vlažné vody

těsto:

350 g hladké mouky
140 g vody
10 g soli
20 g sádla
1/2 lžičky medu

Postup:

1. Droždí rozdrobíme a rozmícháme s vlažnou vodou a chlebovou moukou.

2. Zakryjeme a necháme asi 1 hodinu kynout. Přidáme ostatní suroviny a uhněteme hladké těsto.

3. Zakryjeme a necháme kynout dalších 30 minut.

4. Znovu prohněteme a rozdělíme na 10 bochánků.

5. Vytvarujeme z nich bulky, na kterých vytvoříme požadované naříznutí razítkem na kaiserky.

6. Zakryjeme a necháme ještě 30 minut kynout.

7. Troubu předehřejeme na 250 stupňů (nebo nejvyšší možnou teplotu, pokud nám trouba tuto hodnotu nedovolí).

8. Pro co nejlepší výsledek dáme na dno trouby starý plech a jakmile do trouby vložíme plech s kaiserkami, na spodní plech vlijeme optrně trouchu horké vody a troubu ihned zavřeme (případne na dno trouby dáme plechový hrnek s vodou nebo kaiserky alespoň před pečením trochou vody postříkáme).

9. Pečeme asi 10 minut, poté páru z trouby trochu vyvětráme a při 190 stupních dopékáme asi 15 minut.

autor: Zuzana Plíšková