Jsem farmaceut. Máme tedy v koalici na radnici lékaře a musíme si proto umět vždy poradit

16. listopad 2018

Český rozhlas Hradec Králové ve svém vysílání postupně představuje nové nebo staronové starosty měst a obcí v našem kraji, kteří vzešli z říjnových komunálních voleb. Dnes zůstaneme ve statutárním městě Hradec Králové, kde se novým primátorem stal vysokoškolský pedagog a bývalý děkan Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy, profesor Alexandr Hrabálek, který šel do voleb jako nezávislý kandidát za ODS. 

Můžeme připomenout, že na kandidátce ODS jste byl až na osmém místě. Ale hlasy voličů vás katapultovaly na třetí místo. Bylo to pro vás překvapení?
Samozřejmě, že to pro mě bylo překvapením, protože do ODS jsme byli v podstatě pozváni na základě toho, že jsme se stali volnými politiky v Hradci Králové a udělalo mi to obrovskou radost.

Když jste byl potom osloven, že byste mohl být kandidátem na primátora, přemýšlel jste o tom, jestli tuto funkci a odpovědnost přijmout?
Ono to chvilku trvalo. Mělo to svou genezi než mne oslovili, jestli jsem ochotný stát se primátorem. A samozřejmě takovou věc si člověk musí pořádně rozmyslet. Musím ale přiznat, že to mé rozmýšlení zase netrvalo tak dlouho. On na to také nebyl příliš velký čas. A nakonec jsem kývnul.

Prof. PharmDr. Alexandr Hrabálek, CSc., primátor Hradce Králové, ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Jakubem Schmidtem

V Hradci Králové zvítězilo s 11 mandáty hnutí ANO, následováno Hradeckým demokratickým klubem bývalého primátora Finka, který má sedm mandátů. Potom následuje ODS s pěti mandáty. Trojkoalici tvoří hnutí ANO 11 křesel, ODS 5 a uskupení Změna pro Hradec a Zelení se 3 mandáty. Tedy jde o těsnou většinu 19 hlasů proti 18 v 37členném hradeckém zastupitelstvu. Není to přeci jen příliš těsná většina?
Ano, toto je nejčastější otázka, kterou dostáváme. Je to skutečně velmi těsná většina, ale situace se zkrátka vyvinula tak, že tato většina vznikla.

Benešova třída, Velké náměstí, obchvaty města, fotbalový stadion. To jsou největší problémy Hradce Králové.
Prof. PharmDr. Alexandr Hrabálek, CSc., primátor Hradce Králové

Bude to jistě klást velké nároky na docházku, aby při hlasování o důležitých věcech byli všichni členové trojkoalice v zastupitelstvu, aby přišli.
Ano, jistě, bude to chtít skutečně velkou kázeň zastupitelů. Ale zasedání zastupitelstev mají své plánované termíny, víme, kdy budou, takže předpokládám, že si nebudeme brát dovolenou na tyto dny. A co se týká nemocí, já už jsem jednou s nadsázkou řekl, že máme v koalici lékaře, já jsem farmaceut, tak si musíme umět nějak poradit.

Rozhovor s budoucím primátorem Hradce Králové Alexandrem Hrabálkem. Prioritou je Velké náměstí

Bývalý děkan Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy Alexandr Hrabálek (nestr. za ODS) na archivním snímku z roku 2013.

Budoucí koalici na královéhradeckém magistrátu budou připravovat hnutí ANO, ODS, Změna pro Hradec a Zelení. Strany spolu už podepsaly předkoaliční smlouvu.

Tak to je velmi šikovné, že máme primátora farmaceuta. Jak zpětně s odstupem času hodnotíte ta koaliční vyjednávání? Jaký je váš osobní pocit?
My jsme byli takovým jazýčkem na vahách při tom vyjednávání. Protože nakonec vyplynulo, že bez ODS asi těžko půjde sestavit nějakou smysluplnou koalici. My jsme nejprve vyjednávali s HDK, Piráty a s lidovci. Ale tam jsme se nějak nemohli dohodnout na podmínkách, které by nám vyhovovaly a které by odpovídaly našemu volebnímu výsledku. Mezitím jsme byli osloveni kolegy z hnutí ANO a Zelenými na vytvoření koalice 19 zastupitelů. Nabídka existovala relativně brzy. Nicméně jsme si říkali, že zkusíme vyjednávat i na druhé straně, ale tam jsme skutečně narazili a to bylo pro nás trošku nepochopitelné. Ale když jsme viděli, že tudy cesta nevede, tak jsme se rozhodli, jak jsme se nakonec rozhodli.

Alexandr Hrabálek na cestách

Máte za sebou odbornou kariéru, profesní činnost na Farmaceutické fakultě v Hradci Králové. Co vás do politiky? Jaká byla vaše motivace?
Ano, já jsem byl od roku 2006 děkanem Farmaceutické fakulty a v roce 2009 před volbami, které se chystaly na rok 2010, jsem byl osloven Ing. Dvořákem z Volby pro město, jestli bych byl ochoten kandidovat za ně jako nestraník v jejich politické straně. Já jsem tím byl velmi potěšený, protože Ing. Dvořáka jsem si velmi vážil a souhlasil jsem. A ta nabídka mě oslovila také proto, že jsem chtěl zviditelnit Farmaceutickou fakultu. Já jsem skutečně neměl žádné politické ambice, protože postavení děkana, si myslím, je dost významné a ambice leckoho může ukojit. Nicméně jsem cítil, že o Farmaceutické fakultě se v hradecké veřejnosti příliš neví. A řekl jsem si, to je cesta, kterou bych fakultu mohl zviditelnit.

Hradec Králové má nové vedení města. Primátorem je nestraník za ODS Alexandr Hrabálek

Soutok Labe s Orlicí v Hradci Králové

Nová koalice na hradeckém magistrátu ve složení hnutí ANO, ODS, Změna pro Hradec a Zelení podepsala v úterý odpoledne smlouvu a pár desítek minut poté zvládla i první klíčové hlasování. Těsnou většinou jediného hlasu zvolili zastupitelé do funkce primátora nestraníka za ODS Alexandra Hrabálka.

Pane profesore, už jste si zvykl na oslovení pane primátore?
Trošku to pravda drhne.

Jaká byla vůbec vaše cesta do Hradce Králové? Vy jste studoval na Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovy?
Ano, já jsem v roce 1975 přišel do prvního ročníku Farmaceutické fakulty, v roce 1980 jsem zde na fakultě promoval, byl mi nabídnut studijní pobyt na katedře anorganické a organické chemie, což pro mě bylo splnění mých tehdejších snů. Protože já jsem se chtěl hrozně věnovat chemii, a tady se mi najednou skutečně ony obzory otevřely. Zůstal jsme na fakultě, pracovali jsme na speciálních antibiotický látkách. Jenomže v roce 1988 můj kamarád, který mě tady udržel, kvůli kterému jsem tady zůstal, zemřel. A já jsem si musel vymyslet svou vlastní problematiku. S kolegou z farmaceutické technologie doc. Pavlem Doležalem jsme vymysleli akceleranty transdermální penetrace, to byly v té době úplně nové farmaceutické pomocné látky, které umožňovaly přechod léčiv přes zdravou lidskou kůži, která je jinak téměř absolutní bariérou. Byli jsme úspěšní a dá se říct, že jsme založili školu této problematiky. Získali jsme velmi schopné studenty, kteří v naší práci dokázali pokračovat, dokázali si vytvořit svá témata, vytvořili si svoje týmy a pracují na této problematice doposud. Tedy v tomto ohledu mám velmi dobrý pocit.

Alexandr Hrabálek na cestách

Dá se něco takového, jakou jsou ony akceleranty, použít i v politice?
Akceleranty můžete použít všude. Jsou například akceleranty hoření.

Co přesně byste tedy chtěl urychlit, aby se v Hradci Králové pohnulo kupředu?
Když si lidé srovnali volební programy jednotlivých stran, tak zjistili, že se v těch základních věcech, které Hradec Králové potřebuje, velmi překrývají. Je to už téměř obehraná písnička, ale je to Benešova třída, Velké náměstí, obchvaty města, fotbalový stadion. A já jdu do tohoto boje za mnohé věci v Hradci s tím, že mám takovou vizi, že by se mohla zrekonstruovat Pajkrova flošna na vysokoškolský klub.

Nový královéhradecký primátor se seznamuje s chodem magistrátu i se svou kanceláří

Kancelář primátora Hradce Králové

Nový primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek za ODS se po úterním potvrzení ve funkci naplno pustil do poznávání svého nového pracoviště - tedy magistrátu. Z malé kanceláře v budově farmaceutické fakulty se přesunul do kanceláře výrazně větší - primátorské. Reportér Tomáš Lörincz se do ní vydal na návštěvu s mikrofonem.

Pajkrovu flošnu znám jen podle názvu, ale nikdy jsem si jí pořádně nevšiml. Je to tedy původní pozůstatek hradeckého bastionového opevnění z 18. století mezi botanickou zahradou a tréninkovým oválem pro hasiče?
Ano, dalo by se to takto říct. Myslím si, že lezci z Hradce Králové ji znají, neboť tam chodí trénovat. Udělali si z toho lezeckou stěnu.

A vy byste tedy chtěl být takovým akcelerátorem dění v krajské metropoli?
Já se snažím, ale v tomto ohledu se mi moc nedaří, protože už jsme někdy asi před šesti lety nechali společně s městem vytvořit architektonický záměr, který byl velmi dobře přijat, město bylo ochotno investovat do této záležitosti, ovšem samozřejmě ne celou částku. Proto jsme se dohodli s Univerzitou Karlovou, dostal jsem tehdy příslib samotného rektora, že univerzita má zájem na tom, aby vysokoškolský klub v Hradci Králové vznikl. Potom bohužel různými cestami docházelo k oklikám, k různým křižovatkám a nakonec je ta flošna bohužel tam, kde byla před těmi šesti lety.

Prof. PharmDr. Alexandr Hrabálek, CSc., primátor Hradce Králové, ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Jakubem Schmidtem

Tedy kdyby po vás jako primátorovi jednou zbyl krásný studentský klub, tak byste byl spokojen.
Mimo jiné.

Říká nový primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek. Moc děkuji za rozhovor, pane primátore. Ať se vám ve vedení Hradce Králové, stotisícového krásného města, daří. Držíme palce.
Já vám děkuji za pozvání. Na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související