Jogurtová pěna s čerstvými jahodami od Miroslava Hoška z Vysočiny

Možná i vy znáte z jídelních lístků dezerty, které si říkají mousse. V podstatě jde o obyčejnou vylehčenou pěnu. My se naučíme tu z jogurtu a přidáme si do ní čerstvé jahody. Za receptem jsme se vydali přímo do lůna přírody na Vysočině do obce Cikháj.


Miroslav Hošek

Za kuchaře se převlékal už na dětských karnevalech a snil o tom, že bude vařit opravdově. Kuchařem se vyučil ve Žďáru nad Sázavou. Jeho snem bylo získat zkušenosti v cizině a pak si založit vlastní podnik. Oboje se mu splnilo. Pracoval v hotelových restauracích v Německu a Rakousku.

Do Ciziny se dostal hned po vojně, kam ho dotáhl kamarád. Začínal jako pomocný kuchař. Dnes provozuje vlastní restauraci v Penzionu Tisůvka v obci Cikháj na Vysočině. Základem jeho vaření je absence jakékoliv chemie a umělých dochucovadel. Vaří s lehkostí a s úctou k surovinám.

Miroslav Hošek šlehá


Jogurtová pěna s jahodami:

400 g jahod, 250 g bílého hustého jogurtu, 80 g moučkového cukru, lžíce bílého karibského rumu, 2 plátky želatiny, 300 ml smetany ke šlehání

Postup:

V misce rozmícháme jogurt, přidáme moučkový cukr a lžíci bílého rumu a pečlivě zamícháme. Také si namočíme v hrnku se studenou vodou 2 plátky želatiny. Rozpuštěnou želatinu pak v kastrůlku zahřejeme s trochou jogurtové směsi, aby se dobře rozpustila. Po té ji budeme po částech vmíchávat do jogurtové směsi.

Nakonec si vyšleháme smetanu do podoby šlehačky a smícháme zlehka s jogurtovou směsí. Musíme postupovat pomalu, aby se směs nesrazila.

Kousky jahod na dně sklenic

Jahody odstopkujeme, omyjeme a nakrájíme na drobné kostičky. Část z nich vložíme na dno skleniček nebo pohárků a zalijeme jogurtovou pěnou. Vložíme minimálně na půl hodiny ztuhnout do lednice.

Při servírování zalijeme vršek pohárků jahodovým rozvarem připraveným ze zbytků jahod a trochu cukru povařením v kastrůlku. Ozdobíme lístkem máty.