Jizerská magistrála nabízí v zimě 250 kilometrů běžeckých tras. Nástupních míst je přes dvacet

8. březen 2022

Více než 200 kilometrů upravovaných běžeckých tratí dělá z Jizerských hor jedno z nejvyhledávanějších zimních sportovišť. Od roku 1968 se tam běhá slavný závod Jizerská 50 a od roku 1984 jsou zdejší tratě strojově upravovány, aby mohli účastníci závodu trénovat nejen ve dnech příprav závodu, ale po celou sezonu.

Jizerská magistrála od té doby láká nejen závodníky, ale i ryzí amatéry, všechny, kteří se chtějí v zimě protáhnout na běžkách a provětrat na čerstvém vzduchu. Podle průzkumu Horské služby Jizerské hory jich je během zimní sezony kolem půl milionu.

Od roku 1999 se o úpravu tratí stará obecně prospěšná společnost Jizerská založená obcí Bedřichov. A právě Bedřichov je jakýmsi centrem. Nejvyhledávanějším nástupním místem je zdejší stadion s umělým zasněžováním.

Nástupních míst Jizerské magistrály je celkem 23. Nacházejí se na okrajích měst a obcí jako Jablonec nad Nisou, Janov nad Nisou, Josefův Důl, Liberec, Lučany nad Nisou, Nové Město pod Smrkem či Oldřichov v Hájích. Velice oblíbená je osada Jizerka a pohodlně autem či autobusem dostupné nástupní místo je u přehrady Souš.

U přehrady Souš

Běžecké tratě v Jizerských horách patří mezi ty lehčí, nejsou zde tak velká převýšení jako třeba v Krkonoších. Ale každý si tu rozhodně přijde na své. Jizerská magistrála vede územím chráněné krajinné oblasti, a tak by se lyžaři neměli pouštět mimo značené tratě, aby nepoškodili chráněná území. I na upravovaných tratích lze vybrat klidnější místa. Klid od návštěvníků si hory zaslouží po desáté večerní hodině, kdy tratě upraví technika A příroda i zvěř si může odpočinout.

Návštěvníci Jizerské magistrály by se k sobě měli chovat ohleduplně, na lyžařské tratě nepatří psi, ale ani chodci a samozřejmostí by mělo být udržování pořádku. A i když Jizerské hory nejsou žádné velehory, i tady se může rychle změnit počasí. Proto myslete na dostatečné vybavení, ve kterém by neměl chybět mobilní telefon s číslem na Horskou službu ani aplikace Záchranka.

Mořina
Spustit audio