Jitka Ferbrová hledá přístup do jeskyně v horách ve Španělsku, ale z vody má přesto pořád respekt

28. listopad 2022

Na cestách s doktorkou Jitkou Ferbrovou z Lázní Bělohrad. Protože od mládí milovala hory, rozhodla se prý pro studium medicíny, aby se dostala k Horské službě. Nastupovala ale na ARO v Jičíně. Láska k horám ji ale neopustila. Nicméně poté, co si vyzkoušela, jak “chutná” Mont Blanc nebo Matterhorn dobře ví, že i hory chtějí respekt. 

Ten ale má, jak mi říká MUDr. Jitka Ferbrová z Lázní Bělohrad i v rozhovoru pro nejnovější vydání pořadu “Na cestách s Petrem Voldánem”, především z vody.

Ze Šumavy do východních Čech

Rodačka ze Šumavy, z pohoří, které se vrcholky nedotýká ani výšky patnáct set metrů, se nakonec dostala do podhůří Krkonoš. Jenomže ani to rázné lékařce nestačí. A tak často vyráží z východních Čech nejen do zmíněných Alp, ale také do Asie.

Stačí jen vyjmenovat místa, o kterých si na rozhlasových vlnách povídáme a bude vám jasné, že Jitka Ferbrová, lékařská ředitelka Lázní Bělohrad, má ráda adrenalinové destinace. Šesté nejvyšší pohoří na světě - Ťan Šan, Nepál, Čína, ale i Gabon, Saudská Arábie, to jen jen částečný výčet míst, o kterých v našem pořadu uslyšíte.

Sice pracovně, ale se zážitky cestovatelky

Čtěte také

Velice zajímavě, poutavě a také ale často neobvykle přímočaře a výstižně charakterizuje doktorka Jitka Ferbrová svoje cesty po světě. Mnoho z nich se uskutečnilo především z pracovních důvodů (i proto uslyšíte třeba o zážitcích z lázní v Číně), k jiným byly důvodem pracovní aktivity manžela.

Proto si povídáme o několikero výpravách do Brazílie. A připomeneme i exotický brazilský recept na zapečený banán.

Afrika a obvoďákem na ostrově v Indonésii

Čtěte také

Pochopitelně mě v rozhovoru o cestování s doktorkou Jitkou Ferbrovou musely zajímat i její zážitky z nemocnice Alberta Schweitzera v Lambaréné. Jako možná řada z vás posluchačů mám v paměti informace o studentské expedici, která v roce 1968 vezla léky do afrického Gabonu na západním pobřeží Afriky.

Proč se zrovna tam vydala lékařka z Lázní Bělohrad, ale také jaká byla její profesní zkušenost z působení na jednom z ostrovů Indonésie. Poblíž Bali na ostrově Lombok byla prý - jak to charakterizuje lakonicky a s nadhledem - Jitka Ferbrová “obvoďákem”.

Schweitzer, Suchl, Halliburton, Čáslavská a káva

Cestovat s námi budete tentokrát na vlnách Českého rozhlasu i prostřednictvím oblíbených knih doktorky Jitky Ferbrové. Jejich autory už znáte z mezititulku a také z fotografie u tohoto textu na webu. V mém cestovatelském kufříku jsem ale vezl na natáčení v Lázních Bělohrad také dva šálky na kávu, protože i ta patří - vedle četby - k zálibám energické lékařky.

Čtěte také

Pohodová hodinka utekla jako voda a my jsme se nedostali ani zdaleka ke všem zajímavostem z mnoha cest Jitky Ferbrové. O tom, jak třeba hledá přístup do jeskyní v horách ve Španělsku nad Alicante, jsme si ale popovídat stihli.

Všechno vám to podrobněji povíme na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové a ČRo Pardubice s mým hostem u mikrofonu pořadu “Na cestách” tradičně v pondělí, tentokrát s datem 28. listopadu. Opět to bude po 18. hodině nebo si nás nalaďte v audio archivu Českého rozhlasu.

Váš Petr Voldán!

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související