Jiří Leschtina: Operace Kušnarenko. Pokus o zrození islámského Okamury zatím nevyšel

21. březen 2019
Předseda pražské muslimské obec Leonid Kušnarenko

Video předsedy pražské muslimské obce Leonida Kušnarenka, v němž svým souvěrcům nabízí pomoc při získávání zbrojního pasu, mělo nezanedbatelný dopad.

Kušnarenkova tvář se dostala na první stránky novin, zareagoval ministr vnitra a Tomio Okamura ujistil voliče, že dál bdí na stráži proti islámskému terorismu.

Islám je v duchovní krizi. Přesto patří do veřejného prostoru, tvrdí teolog

Muslimská žena v Canterbury

Rakouský esejista a kulturní publicista Konrad Paul Liessmann, který působí na Vídeňské univerzitě, uspořádal ve spolupráci s deníkem Der Standard sérii přednášek na téma „Kolik boha potřebuje škola?“ s podtitulem „Vztah náboženství a vzdělávání“.

Potíž ale spočívá v tom, že samotná postava Leonida Kušnarenka, který před pěti lety konvertoval k islámu od pravoslaví, spíš vyvolává otázky jiného druhu. Není zbrojní harašení tohoto původem oděského právníka spíš provokací v duchu putinovské hybridní války?

Koneckonců přesně to vyjádřil samotný Kušnarenko, když rozruch, který vzbudila jeho výzva k ozbrojování muslimů, komentoval slovy: „Je to horké téma, které se dobře prodává. Stačí senzační titulek a všichni na to hned klikají.“

Těžko si představit, že by si inteligentní právník nedokázal spočítat, jaký dopad bude mít jeho video v části veřejnosti, v níž se daří politickým extremistům přiživovat strach z islámu.

Chladné mlčení

Kušnarenko měl před zvolením předsedou pražských muslimů blízko ke svému předchůdci radikálnímu imámovi Sameru Shehadehovi. Také ho jako advokát zastupoval, když byl Shehadeh obviněn z podpory terorismu.

Na druhé straně má Kušnarenkův radikalismus i silné rusofilní zabarvení. Netají se svým obdivem ke stylu vládnutí čečenského vládce Kadyrova, který je Putinovým spolehlivým spojencem na Kavkaze. Blízkým přítelem Kušnarenka je radikální sociální demokrat a zarytý zemanovec Jaroslav Foldyna, s nímž sdílí obdiv k Putinovým Nočním vlkům.

Krajní pravice kalkuluje se strachem lidí, uspěl proto i Okamura, říká senátor Papoušek

Předvolební debata 20.10.2017

Do Prahy se v pátek vydávají zástupci krajní pravice, politických uskupení sdružených ve frakci Evropského parlamentu Evropa národů a svobody. S předsedou SPD Tomio Okamurou se setkají například Marine Le Penová nebo Geert Wilders. Proti události budou protestovat členové anarchistických a levicových iniciativ.

Právě tahle směs islamismu a slavjanofilství dělá z Kušnarenka kýženou figuru pro jeden ze záměrů kremelské propagandy. Podnícení a permanentní udržování neklidu ve společnosti za pomoci uměle vyvolávaného strachu z muslimské hrozby. A kdy jindy je vhodná doba k přilití do ohně vášní než poté, co australský terorista vyvraždil desítky muslimů v novozélandských mešitách?

Ostatně reakce Tomia Okamury přišla vzápětí: „Vyzýváme policii, aby nevydala zbrojní průkazy nikomu, kdo je podezřelý, že sdílí nenávistné a agresivní ideologie nepřátelské naší společnosti jako je například islám,“ praví se výzvě šéfa SPD.

Jistý zádrhel by mohl spočívat v tom, že kdyby policie vzala doslova výzvu Tomia Okamury, zbrojní průkaz by musela začít odpírat především řadě jeho stoupenců.

Luboš Palata: Islamofobie má stejné kořeny jako antisemitismus a útoky proti Romům

03680371.jpeg

Polská debata o zákonu o Institutu paměti národa, hlavně pasáže, které se týkají holokaustu, má s tou debatou českou, která se zatím týká převážně holokaustu romského, společného více, než by nám bylo milé.

Celá záležitost vzbuzuje dojem jakési vědomé či instinktivní koordinace radikálů na muslimské a nacionalistické frontě. Volby do evropského parlamentu se blíží a naše extremistická scéna není zrovna v nejlepší kondici.

Okamurova strana se už zase otřásá v základech, další xenofobové skomírají roztroušeni po osamělých kandidátkách. A žádné migrantské hordy na obzoru!

A tak nemusí být na škodu vytáhnout jako strašáka jednoho ukrajinského putinovce předělaného z pravoslavce na islamistu.

Zvlášť když politické ambice má i Kušnarenko, který se vyšvihl do čela pražských muslimů za pomoci neznámých, odkudsi přivandrovalých voličů. A chce zakládat islámské školy i stranu, hájící islám.

Jiří Leschtina

U dalších představitelů českých muslimů se ale jeho volání do zbraně setkalo s chladným mlčením. Což je povzbudivá zpráva z tamní komunity. Žádný Okamura na islámský způsob tam zatím neuzrál.

Spustit audio