Jihomoravské děti mají problémy s pitím alkoholu

28. únor 2002
Co nás pálí , Co nás pálí

Většina rodičů i pedagogů považuje za jedno z největších nebezpečí pro současnou generaci dětí drogy. Tak trochu ve stínu pozornosti přitom zůstává, ale nezaslouženě, alkohol. Tem je přitom také návykový. Jeho užívání prokazatelně ohrožuje zdraví dětského organismu a navíc je běžně dostupný. Jak zjistila Hana Ondryášová z ČRo v Brně, pro jižní Moravu to platí dvojnásob.

Otázkou, jak ochránit děti před užíváním drog, se systematicky zabývají nejrůznější instituce. O hrozbě alkoholu se však i na jihu Moravy donedávna vesměs nemluvilo. Mlčení protrhl až letos případ dvou školáků z jedné břeclavské školy. O polední pauze se opili natolik, že museli být odvezeni na jednotku intenzivní péče.

Při šetření incidentu pak zjistila ředitelka dotyčné školy další zarážející skutečnosti. "Toho potom samozřejmě vyplavalo na povrh daleko víc. Měli polední pauzu, stihli se v polední přestávce naobědvat a stihli si koupit půl litru vodky a vypít jí, takže sedmákům prodali alkohol, potom začalo šetření a začali jsme tedy vyslýchat, tak se ukázalo, že chodí v polední přestávce velice často také na pivo," uvedla ředitelka.

Zkušenosti s alkoholem přiznává více než polovina dětí mladších 15 let. Čí je to vina, že děti v tak velké míře po alkoholu vůbec sahají? Takové názory mají někteří občané:

"Měli snad učitelé na to dohlédnout."

"Nechci se zastávat školy, ale já si myslím, že rodiče většinou."

"Rodiče."

"Asi rodiče. Asi by měli vědět o děckách, co dělají, co ne."

"Škola to určitě neohlídá."

"Já si myslím, že rodiče by měli vědět, co dělají děti."

"Kdo nese zodpovědnost? Z dvaceti procent škola, z dvaceti rodiče a ten zbytek společnost. Záleží na ekonomice. Rodiče se honí za penězi, aby vyžili."

Zatímco veřejnost je rozpolcená, ředitelka školy, ve které se popíjení alkoholu ve zmiňovaném případě zvrhlo až přespříliš, má jasno. Na vině je rodina a především špatný příklad. "Dneska se děcka netají tím, že rodiče jim nalijí, že tedy byli na Silvestra dlouho vzhůru a popíjeli, takže takoví ti sedmáci, osmáci i deváťáci zkušenosti s alkoholem mají."

Všichni se pak shodují na jednom. Veřejnost míní, že ať už děti vede k touze vyzkoušet účinky alkoholu cokoliv, chybou je především jeho snadná dostupnost:

"Ono to máte i doma, dojdete do restaurace a úplně bez problémů."

"Jsou vinné sklepy a tak, takže třeba měli jako doma, to mohli vzít."

Dostat se bez problému k alkoholu opravdu není problém, to tvrdí většina školáků:

"Myslím, že je to celkem snadné tady sehnat alkohol, různě v obchodech a tak."

"Já bych nechtěla, ale myslím si, že by to nebyl problém, co vím ohledně kámošů a vůbec jako tady po Poštorné, tak si myslím, že by to vůbec problém nebyl."

"U nás ve třídě, když chtějí, tak si seženou ten alkohol, ale co já vím, tak to nikdy nepřehnali zatím."

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura .

autoři: hon , dka
Spustit audio

Více z pořadu