Jihlavská zoologická zahrada má mládě lenochoda dvouprstého

20. květen 2019 10:00

V pondělí oslaví tří týdny života mládě lenochoda dvouprstého narozeného v jihlavské ZOO. Mláďata narozená stejnému páru v roce 2018 a 2017 uhynula do několika dnů.

Tentokrát zahrada doufá v úspěšný odchov. Kvůli pohodě samice i mláděte je prozatím jejich pavilon návštěvníkům uzavřený a podle mluvčího zahrady Martina Maláče to tak zřejmě ještě několik týdnů zůstane, případně bude pavilon otevřený jen na omezenou dobu. Mláďaty se mohou návštěvníci potěšit u antilop, lemurů, drápkatých opic nebo fenků, nejmenších lišek na světě.

Rok chudý na nové přírůstky

Větší nápadná zvířata typická pro jihlavskou zoologickou zahradu letos mláďata mít nebudou, protože se samice starají o mláďata narozená loni. „Platí to i u sněžných levhartů, jichž jsme největším chovatelem. Máme tam tři koťata, která teď oslaví rok,“ řekl Maláč. Včetně loňských mláďat už se jihlavské zoo podařilo odchovat 22 sněžných levhartů neboli irbisů. Chová je asi 20 let.

Lenochod dvouprstý

Lenochodi dvouprstí jsou v jihlavské zoo doma od roku 1998. Chovný pár tvoří samec narozený v červnu 1999 v Jihlavě, sedmiletá samice pochází ze zoologické zahrady Schwerin v Německu, v jihlavské zoo je od roku 2014. Odchov jejich mláďat narozených v roce 2017 a loni nebyl úspěšný. „Letos je to třetí mládě a doufáme, že se ho odchovat podaří,“ řekl Maláč.

Kritické podle něho byly první dny po narození. Další rizikové období bude, jakmile začne mládě z mateřského mléka přecházet na pevnou stravu, obvykle je to v pěti týdnech života.

Zájem návštěvníků

Pavilon s lenochody začne zahrada zpřístupňovat postupně. Následující týden ale určitě zůstane zavřený, řekl Maláč. Nejdřív dovnitř začne chodit víc ošetřovatelů, nyní se o samici s mládětem starají jen dva. Později bude možné dovnitř pustit omezené skupiny lidí na krátkou dobu, aby si zvířata zvykala na ruch a přítomnost lidí.

Jihlavská zoo je nejpopulárnějším turistickým cílem Vysočiny. Chovatelé se tam starají přibližně o 250 druhů exotických zvířat. Třísettisícovou návštěvnost překonala zahrada poprvé ve své asi šedesátileté historii v roce 2016. Loni ji navštívilo přes 333.000 lidí, o 16.000 víc než v roce 2017.

zdroj: ČTK
Spustit audio