Jezírko lásky nad Luhačovicemi spojuje romantiku a rozverné pověsti

21. září 2015

Pokud jste čerstvě zamilovaní, určitě zamiřte k Luhačovicím. Kousek nad nimi leží ve Zlínském kraji Jezírko lásky. Jedná se zhruba o metr hlubokou nádrž uprostřed lesa, která je atmosférickým místem pro romantické duše. Zároveň je ale spojená s pověstmi o šibalském vodníkovi nebo odhozeném pokladu.

Malá přehradní nádrž byla postavena jako zásobárna vody pro lesní zvěř. Jezírko má rozměry 30 krát 60 metrů a je hluboké zhruba jeden metr. V první polovině 20. století se stalo oblíbeným cílem procházek lázeňských hostů. V současné době mohou návštěvníci u jezírka využít dřevěné lavičky a také altánek s krytým ohništěm.

Říká se, že kdo chce mít štěstí v lásce, měl by v jezírku smočit levý ukazováček. U jezírka se prý také tajně scházela krásná komtesa se svým chudým milencem. Jejich láska však nedopadla dobře. Komtesa se při jedné projížďce na koni nachladila a zemřela. Lidé si také vyprávějí, že v jezírku bydlel vodník, který lákal místní děvčata na pentličky. A další pověst říká, že uprostřed jezírka je poklad, který tam údajně odhodil prchající loupežník.

Je zde také poklidné místo, kde se můžete nasvačit

Tras, kterými se k jezírku lásky můžete dostat, je několik. Tou nejznámější je okruh Dušana Jurkoviče, který začíná u minerálního pramene Ottovka. Jezírko lásky leží na cyklotrase Obora, která je určena zejména méně zdatným cyklistům a dětem. Trasa dále směřuje k staroslovanskému mohylovému pohřebišti z 9. století.

Čtěte také

Jezírko lásky je takové zapomenuté místo, nicméně takových zajímavých zapomenutých míst na Luhačovicku a Zlínsku je víc a určitě stojí za návštěvu.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio