Jezdí k nám fotografové z celého světa. Učarovalo jim Moravské Toskánsko stejně jako fotografu Čelustkovi

13. červenec 2021

Krajina kolem Boleradic nebo Kozlan v Jihomoravském kraji svými terénními vlnami připomíná italské Toskánsko. Do oblasti často zajíždí nejenom turisté ze zahraničí, ale především fotografové.

Vinohrady jsou pro fotografy nejzajímavější na jaře, kdy stromy ve vinohradech kvetou a pak později na podzim, kdy se listy vinné révy barví a vytvářejí tak pestrobarevné vlnité řádky. Nejenom fotografie vinohradů najdete na webu, jehož autorem je fotograf Emil Čelustka.

„Když vyrazíte do krajiny brzy ráno, odcházíte z ní později jako znovuzrozený člověk. Vstávám před svítáním, třeba ve tři hodiny ráno. A taková ranní procházka, když člověk čeká na slunce, tak je to příjemná změna před tím, než jdu do práce. Někdo ráno běhá, někdo chodí plavat a já jezdím na Slovácko fotit,“ svěřuje se fotograf Čelustka.

Krajina jižní Moravy ho uchvátila natolik, že ji navštěvuje s fotoaparátem už několik let, stále je v ní co objevovat. „Třeba čejkovická třešeň bývá nazývána královnou vinohradu anebo fotogenická kaplička svaté Barbory u Strážovic, tam se někdy sejde i několik desítek fotografů.“

„Mockrát jsem se setkal s tím, že k nám jezdí fotit lidé z celého světa – Indové, Číňané, Kanaďani, Australané nebo Japonci – a obracejí se na mě jako na průvodce. Ta vlnitá krajina je pro ně exotická. Japonec z Tokia se divil, kde jsou ty pole se zeleninou a bylo velmi těžké mu vysvětlit, že zelenina se u nás pěstuje jiným způsobem a na poli je jenom obilí a kukuřice.“

Spustit audio

Související