Jeníkova špacírka není jen pochod podzimní krajinou malíře Jana Zrzavého. Každý rok má bohatý program

15. říjen 2018

Spolek za záchranu rodného domu Jana Zrzavého pořádá každý rok na podzim procházku po kraji kolem Okrouhlice na Havlíčkobrodsku.

Jeníkovu špacírku si na program zařadil i Klub českých turistů, a tak je výletníků pokaždé několik desítek, letos přes dvě stovky. Svou o něco delší trasu si mohou projet i cyklisté.

Letošní ročník se nesl ve znamení oslav stého výročí založení Československa. Členové spolku oblékli historické oděvy, objevili se vojáci v uniformách z první světové války. Na třech místech během pochodu se vzpomínalo na padlé hrdiny obou světových válek, u pomníků ve Vadíně a v Babicích pietu přichystali místní dobrovolní hasiči.

V Okrouhlici se na závěr mohli turisté občerstvit a prohlédnout si venkovní výstavu o legionářích z Okrouhlice. Slavnosti odhalení památníku okrouhlických padlých hrdinů, který obci dosud chyběl, předcházelo obnovené zvonění litinového zvonu ze zámecké kaple, který čtyřicet let mlčel, ale díky Spolku se opět rozezněl: „My jsme se rozhodli, že po čtyřiceti letech, které uplynuly od posledního ručního vyzvánění, to tady zastávala babička Pártlová ze zámku, se vrátíme k symbolickému zvonění – každý den poledne a klekání a příležitostné slavností vyzvánění. Jen za ten dlouhý provaz už by asi nikdo tahat nechtěl, tak máme zvonění elektrifikované,“ usmívá se Ladislav Langpaul z okrouhlického Spolku za záchranu rodného domu Jana Zrzavého.

Příští ročník Jeníkovy špacírky v roce 2019 bude jubilejní desátý.​

Spustit audio